Apple ще плати $ 234 милиона обезщетение за кражба на патент

Американската корпорация Apple ще бъде принудена да плати повече от $ 234 милиона, след като съдът се произнесе в полза на Фондацията Wisconsin Alumni Research (WARF) за използване на патент без разрешение. Делото води до увеличаване на броя на правните проблеми, в които е въвлечен технологичния гигант.

Оповестена бе присъдата на съда на Медисън, Уисконсин, който обвинява Apple в използване, без разрешение, на технология, която подобрява производителността на процесорите в модели на iPhone и IPAD, предаде агенция Ройтерс.

Правната битка започна през януари 2014, заради патента, наречен "верижен предиктор", разработен от WARF под ръководството на учителя по компютърни науки Сохи Гуриндар. "Това решение е страхотна новина", каза изпълнителният директор на фондацията.

Въпреки че съдът отхвърля доводите на Apple, значително е намалил размера на исканото от ищците обезщетение, което надхвърля $ 400 милиона.

Положението на американската компания може да се влоши още, след скато се разбра, че WARF се стреми да докаже, че чиповете, които Apple използват в процесорите А7, А8 и A8X в iPhone модели 5s, 6 и 6 +, продавани във и извън Съединените щати, също нарушават използването на патента.

Apple в момента е въвлечен в няколко съдебни битки по същата причина с важни компании като Samsung и Google.

Станете почитател на Класа