Осем опасно игнорирани ключови факта за ядрена технология

Хирошима и Нагасаки са известни на всички, но малцина знаят, че още 2000 атомни бомби са избухнали досега в света. За седем десетилетия от съществуването на ядрените бомби, в Русия, Великобритания, Франция и най-много в САЩ, са избухнали общо повече от 2000 ядрени бомби. Тяхното глобално радиоактивно въздействие е въпрос без отговор, тъй като не са били измервани нивата на радиация в света, преди започване на ядрените опити.
Кошмарът Фукушима едва сега започва. Въпреки че ядрената централа, разрушена от цунами през 2011 г., постепенно изчезва от актуалните събития, реалността е, че проблемът е далеч не е решен. Тъй като повечето от централата е под вода и предвид изключително високите нива на радиация, задачата за неутрализиране на разрушения реактор е невероятно трудна, скъпа и дълготрайна. Друг проблем е, че компанията TEPCO, която отговаря за почистването на замърсяването, е ненадеждна.
Разработването на ядрени оръжия не е толкова лесно. Има опасения, че няколко държави развиват ядрени оръжия, без светът да забележи това. Но реалността сочи точно обратното: не е възможно да се разработят ядрени оръжия, без да привлечете вниманието на международната общност. Необходими са големи суми пари, време, радиоактивен материал и учени с много специални умения.
Никой не е в безопасност от ядрени течове. През февруари тази година имаше теч в град Карлсбад, единственото място за постоянно съхраняване на ядрени отпадъци в САЩ, засегнал най-малко 13 души. Друг пример е хранилището Ханфорд в щата Вашингтон и въпреки че вече е затворено, опасността остава, тъй като резервоарите са протекли.
Къде да се съхраняват ядрени отпадъци? Като се има предвид опасността от изтичане, не е учудващо, че никой не иска да държи ядрените отпадъци в близост до дома си. Американският президент Барак Обама лично блокира проект за съхраняване на ядрени отпадъци в Yucca Mountain. Въпреки това, ядрени отпадъци се произвеждат непрекъснато, така че някой трябва да ги съхранява някъде.
Радиацията е навсякъде. Не само бедствията или изтичането предизвикват радиация, която влияе на населението. Радиацията е навсякъде около нас. Според Агенцията за опазване на околната среда на САЩ, радиоактивният газ радон е втората причина за рак на белия дроб в тази страна след пушенето, поразявайки 20 000 човешки живота годишно. Проблемът е, че радонът се формира от разпада на уран и уранът присъства в целия свят.
Студеният ядрен синтез, мит или реалност на бъдещето? В продължение на две десетилетия физици от целия свят се стремят да докажат теорията, че студеният ядрен синтез е възможен в обикновени условия. Досега ядрените реакции изискват много високи температури и налягане. Ако учените успеят да постигнат студен ядрен синтез, всеки дом ще може да има свой собствен ядрен реактор за производство на енергия. Досега няма регистриран успех.
Колко опасна е ниската радиация? Има моменти, когато констатациите на учените за последиците от радиацията са доста противоречиви. Някои казват, че всяко лъчение, дори при много ниски нива, е опасно и трябва в да се избегне, освен ако не е абсолютно необходимо за медицинско лечение (както за лечение на рак); Други, обаче, считат, че дори дълго излагане на въздействието на ниски нива на радиация не е опасно.

Станете почитател на Класа