Таджикистан дебатира забрана на арабски имена като част от акция срещу исляма

Таджикистан обсъжда законодателство за забрана на арабските имена като част от текуща кампания срещу исляма, в която мъжете биват принудени да обръснат брадите си, а жените в хиджаб са окачествени като проститутки. Президентът, Емомали Рахмон, поръча на послушния парламент да разгледа законопроект, който ще забрани регистрацията на имена считани за твърде арабски.
"След приемането на тези наредби, службите по вписванията няма да регистрират имена, които са чужди на местната култура, включително имена на обекти, флора и фауна, както и имена от арабски произход", бе цитиран да казва официален представител.
Въпреки, че законът ще се прилага само за бебета, родени след приемането му, някои парламентаристи настояват, че съществуващите имена с арабско-звучене трябва да бъдат сменени с таджикски такива. Ако родителите не могат сами да измислят името, Министерството на правосъдието подготвя списък с препоръчителни такива.
Ислямът, най-голямата религия в Таджикистан, се практикува от около 98% от населението. Вероизповедание е във възход напоследък, за ужас на светското правителство, което се опасява, че обезправените и бедни села в страната стават центрове за набиране на бунтовници. Освен забраната на бради и хиджаб, властите затварят джамии и насърчават имамите да използват своите проповеди за да хвалят президента. Правозащитни организации твърдят, че мюсюлманите биват редовно арестувани по измислени обвинения, които обединяват вярата с тероризма.

Станете почитател на Класа