Законът за водите: Капан за прехвърляне на водата от Мексико в САЩ?

В Мексико, Камарата на депутатите декларира своята готовност за свикване на необходимите срещи за постигане на нова инициатива на Закона за Водата, който е подложен на силна критика от населението. Една от основните му точки е да се даде възможност на щатите на север, където се прилага „фракинг" за прехвърлянето на големи количества вода и приватизацията й.
В Сената на републиката се проведе форумът "Достъпът до вода е човешко право", организиран от фондация Съвест и Достойнство и от някои сенатори, които не са съгласни със Общия Закон за Водата, наречен Закон Коренфелд, на името на ръководителя на Националната комисия за водите. В този си вид, законът позволява приватизацията на вода чрез концесионирането на големи водни проекти в главните градове. Той позволява на Националната комисия за водите да дава концесии за период от 60 години с възможност за продължаване. "Смятаме, че това, което законът прави, е да облагодетелства чужденците на първо място. А според Конституцията трябва да се гарантира правото на вода на всеки, за да запазим живота на всеки човек" казва мексиканския сенатор Луз Беристан.
Важен момент при анализа на Общия закон за водите е лекотата, с която се позволява прехвърлянето на големи количества вода за северните щати на страната като Сонора, Чихуахуа, Коауила и Нуево Леон, които граничат със САЩ . Целта е да се улеснят няколко фирми да правят фракинг и да експроприират този скъпоценен ресурс .
Марсело Фабиан, президент на Фондация Съвест и достойнство, казва че има и политически интереси на транснационалните корпораци и "истинският интерес е да се прокара монопола върху разпределението и потреблението на вода. Това е международен план, който идва от големите световни финансови групи,".
През следващите дни се очаква по-задълбочен анализ на този законопроект и бурни дебати по съдържанието му.

Станете почитател на Класа