Френската държава блокира уебсайтове

Френските власти използват новите правомощия и са блокирали без съдебна заповед пет уеб-страници, за които се твърди, че подкрепят тероризма. Новите правомощия се прилагат за сайтове, заподозрени в пропагандиране на тероризъм или разпространение неприлични снимки на деца. Правилата бяха одобрени от френския парламент, заедно с други мерки за борба с тероризма миналата година. Това е първият път, когато се използват за блокиране на уебсайтове без съдебен процес. Посетителите на засегнатите уебсайтове се пренасочват към страница на френското министерство на вътрешните работи, съдържаща графично голяма червена ръка.
След нападението над френско списание Charlie Hebdo през януари, министрите на вътрешните работи от 11 европейски страни, сред които и Франция, в съвместно изявление изразиха загриженост от "все по-честото използване на интернет за подхранване на омраза и насилие".Те добавиха, че трябва да се гарантира, "в интернет да не се злоупотребява с това, като същевременно се защити, че интернет остава ... форум за свободно изразяване."
Председателят на Европейския интернет доставчик OVH туитна, че неговата фирма не е получила никакво предупреждение. Интернет доставчиците имат 24 часа, за да обяснят.

Станете почитател на Класа