Финансови инициативи на страните от БРИКС са първата алтернатива на МВФ и Световната банка

Фонд за резервна валута и Банка за развитие, създадени от страните от БРИК целят решаване на проблема с липсата на ресурси за финансиране на развитието на нововъзникващите икономики и да ги защити от нестабилност на международните пазари, заяви бразилския икономист Пауло Ногейра, представител на Бразилия в МВФ.
На МВФ и Световната банка, международните финансови институции, базирани във Вашингтон, им струва много да се развиват и да се приспособят към новата международна ситуация, характеризираща се със заемане на все по-голяма част от развиващите се икономики. В същото време, страните от БРИКС Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка се развива в тази посока.
Фондът за резервна валута (стабилизационен фонд за БРИКС) и Банката за развитие (която финансира инвестиционни проекти в страните-членки на БРИКС и други развиващи се страни) са предназначени главно да бъдат автономни и да действат независимо. В допълнение, двете институции представляват първата потенциална алтернатива на МВФ и Световната банка, каза авторът.
Въпреки икономическите, политическите и историческите различия, които имат членките на БРИКС, те имат и няколко общи характеристики: това са нации с бързо развиващи се икономики, имат големи икономически, териториални и човешки ресурси и са в състояние да действат независимо. Затова значението на финансовите агенции на страните от БРИКС представлява значителна стъпка към многополюсен свят и премахване на сегашната линия на международно управление, в която западните сили имат преувеличена роля, заключава икономистът.

Станете почитател на Класа