Смъртоносни бактерии изпуснати от тайна лаборатория на САЩ

Властите в Луизиана (САЩ) съобщават, че една опасна и потенциално смъртоносна бактерия е успяла да се измъкне от лаборатория с висока сигурност в изследователски център.
Според вестник USA Today, експертите твърдят че "изтичането" на бактерия Burkholderia pseudomallei от Националния изследователски център, на около 80 мили северно от Ню Орлиънс, не представлява риск за обществото, но степента на замърсяване остава неизвестна.
Бактериите, с произход от Югоизточна Азия и Северна Австралия, може да се предадат на хора и животни чрез контакт със заразена вода или почва. Те са класифицирани като "потенциален биотерорист."
Инцидентът вероятно е станал през ноември миналата година в центъра, когато учените разработвали ваксина срещу бактериите. Властите твърдят, че патогенът не е бил открит на свобода. Въпреки това, четири маймуни отглеждани на открито са били заразени, а две от тях е трябвало да бъдат евтаназирани.
В допълнение, след посещение на обекта се е разболял федерален инспектор, въпреки че не е ясно дали той е бил изложен на бактериите.

Станете почитател на Класа