Японската фискална криза заплашва глобалната икономика много повече от Гърция

Макар че всички следят отблизо опитите на Гърция да спаси икономиката си, в същото време се развива Японската фискална криза. Третата по големина икономика в света може да окаже голямо влияние върху световната икономика през следващите години, пише "Fortune".
Такатоши Ито, икономист в Института за международни връзки с обществеността в Колумбийския университет, заяви на кръгла маса, че ако японското правителство не повиши данъка върху продажбите от 8% на 15%, икономиката Япония ще пострада от фискална криза между 2021 и 2023 г. И това ще бъде така, защото японското население продължава да старее, спестяванията ще се сринат и японското общество няма да бъде в състояние да абсорбира голямо количество дълг, поеман от правителството.
За разлика от Гърция, японското правителство може да печата толкова йени, колкото поиска за да плаща своите дългове, дълговете на японските банки и гражданите. Всички тези пари, които се печатат, счита той, ще доведат до криза на инфлацията и рязък спад в стандарта на живот.
САЩ и Европа трябва да следят отблизо ситуацията в Япония, предупреждава списанието.

Станете почитател на Класа