Куба поставя условия за възстановяване на дипломатическите отношения със САЩ

За възстановяване на дипломатическите отношения със САЩ е необходимо Куба да бъде извадена от списъка на спонсорите на тероризма, изготвен от Държавния департамент, както и нормализиране на банковите дейности на Куба във Вашингтон. Това съобщи на пресконференция в Хавана, заместник-директорът в Министерството на външните работи на Куба Густаво Мачин.
"Кубинската страна вярва, че ще получи отговорите на тези въпроси, които са важни за създаване на подходяща среда за възстановяването на дипломатическите отношения и отваряне на посолства," - каза дипломатът. Първият кръг от диалога за нормализиране на двустранните отношения се проведе през януари в столицата на островната държава.
Както и преди, кубинската страна "ще настоява за спазване на принципите на международното право и задълженията, произтичащи от Виенската конвенция за дипломатическите отношения." По-специално, каза Мачин, която се отнася до спазването на дипломатическия персонал на националното право и за ненамеса във вътрешните работи на държавите. Хавана смята, че е важно да се "започне нова фаза на двустранни преговори на здрава основа и взаимно уважение". Той отбеляза, че делегацията, която ще преговаря във Вашингтон, "носи предложение за уточняване на двустранния диалог на основата на равенство и уважение."
Президентът на САЩ Барак Обама и председателят на Държавния съвет и на Съвета на министрите на Куба Раул Кастро, на 17 декември 2014 обявиха решението за възстановяване на дипломатическите отношения между двете страни.

Станете почитател на Класа