"Русия, Китай и Индия могат да променят статуквото"

Русия, Китай и Индия не искат да живеят "под сянката на американската хегемония" и, обединени от общи интереси, може да изградят коалиция, която ще бъде голямо предизвикателство за САЩ и сегашния световен ред, отбелязва списание "The Diplomat". Светът вижда появата на нов световен ред, в който ролята на САЩ ще бъдат намалена от нововъзникващи икономически сили, които на свой ред ще играят все по-активна роля в световните дела, пише списанието.
Основните участници на тези геополитически промени може да бъдат Русия, Китай и Индия, страните, които са недоволни от настоящия световeн ред. "Нито една от тези три страни не се задоволява да живее в сянката на американската хегемония", пише списанието, добавяйки, че именно тяхното общо е желание да се изгради многополюсна глобална система, което може да ги мотивира да създадат коалиция.
Докато много анализатори са фокусирани върху евентуалното съперничество между Китай и САЩ, малцина са посветени достатъчно внимание на възникващата динамика с участието на Китай, Русия и Индия, както и възможността тези страни да се съюзят.
Според "The Diplomat", има голям потенциал за по-тясно сътрудничество между Китай и Индия и най-важният аспект е това, което ще насърчи сближаването между двете страни е тяхната "обща мечта да станат първокласни развити държави".
В същото време, отношенията между Русия и Китай също ще станат по-силни в бъдеще. Докато Китай може да даде икономическа и стратегическа стабилност на Русия, то тя може да подкрепи Пекин в споровете с други азиатски страни. За САЩ, желаещи да запазят господстващото си положение, тези тенденции "не са добри новини", казва авторът.

Станете почитател на Класа