Северна Корея сменя флага на кораби, за да избегне санкциите на ООН

Корабна компания от Северна Корея е преименувала и подменила флага на свои кораби, така че да избегне оръжейното ембарго, се заявява в доклад на ООН. Северна Корея е подложена на строги санкции заради ядрената си програма. Санкциите обхванаха компанията Ocean Maritime Management (OMM) през миналата година, след като бе установено, че един от нейните кораби внася оръжия от Куба.
Съветът за сигурност на ООН ще обсъди доклада в четвъртък. В доклада, група от експерти за мониторинг на санкциите съобщават, че OMM е преименувала 13 от 14-те си кораби и е прехвърлила собствеността им на други фирми, което означава, че те са ефективно изтрити от базата данни на черния списък. Компанията има операции в най-малко 10 страни.
"Тези промени са вероятно стратегия за избягване замразяването на активи от държавите-членки," се казва в доклада. В доклада също се посочва, че въпреки санкциите, Северна Корея продължава да "се опитва да набави елементи, свързани с ядрената и ракетна програма".
Санкциите на ООН забраняват на Северна Корея износа и вноса на всички видове оръжие, освен малки оръжия. Но през юли 2013 г., Северна Корейският кораб Chong Chon Gang е бил спрян в Панама по подозрение в пренос на наркотици. Полицията е открила на борда недекларирани кубински военни товари, скрити под чували захар в трюма му. Властите в Хавана твърдят, че това са били съветски оръжия от Куба изпращани за ремонт в Северна Корея.

Станете почитател на Класа