Откъде идват милиардите на "Ислямска държава"?

Терористичната организация „Ислямска държава" не може да се оплаче от липса на попълнения. Млади мъже (а все по-често и млади жени) от цял свят поемат по пътя на джихада. Едни го избират по религиозно убеждение, защото смятат, че така помагат на „правоверните", подложени на гонения. Други пък харесват приключението или просто изпитват наслада от насилието. Всички тези хора обаче получават и заплати: по 500-600 долара на месец. Ако екстраполираме тази сума, ще стигнем до огромно количество пари, които отиват само за възнаграждения на обикновените бойци. Освен това обаче "Ислямска държава" развива собствени благотворителни програми, с които подпомага сираци, вдовици и ранени. Под черта: за 2015 година „Ислямска държава" има бюджет от около 2 милиарда долара, съобщава вестник „Ал Араби ал Джадийд". Журналистите от вестника допускат дори, че парите може да са и повече.
Бизнесите на ислямистите
Но как "Ислямска държава" си набавя тези средства? Допреди няколко месеца терористите изкарваха пари най-вече от продажбата на петрол. Те контролират петролни залежи както в Ирак, така и в Сирия, включително и много нефтодобивни съоръжения, незасегнати от бойните действия. Според списание „Foreign Affairs", до миналата есен под контрола на ислямистите са били добивани дневно по 44 хиляди барела петрол в Сирия и по 4 хиляди барела в Ирак. Постепенно обаче международните сили начело със САЩ подложиха на все по-интензивен въздушен обстрел тези съоръжения, така че петролният бизнес на терористите доста пострада.
Но "Ислямска държава" бързо се ориентира към нови източници на пари. Наблюдателите все по-често говорят, че терористите получават сериозни суми от държави край Персийския залив. Засега преки доказателства няма, но очевидно има немалко частни лица, които поради лични симпатии към каузата дават много пари на екстремистите. Други пък финансират "Ислямска държава", водени от противоположни мотиви: целта им е терористите да не разширяват действията си в съседни арабски държави. Защото на границата между Ирак и Саудитска Арабия, например, вече имаше сблъсквания. Представители на кюрдското правителство в Северен Ирак официално твърдят, че режими в региона „се откупват" с пари, понеже се страхуват от агресията на ислямистите.
Най-големите приходи на "Ислямска държава" идват обаче от различни престъпни дейности. Терористите въртят нелегална търговия с цигари, медикаменти и мобилни телефони, разпродават антични предмети, заграбени в Сирия и Ирак. На „тезгяха" им могат да се намерят дори задгранични паспорти. Те принадлежат на чуждестранните бойци на "Ислямска държава", които ги продават за по няколко хиляди долара веднага след пристигането си в Сирия или в Ирак. Тези млади хора извършват символичен жест, отказвайки се от досегашната си идентичност - и в същото време подкрепят нелегалния бизнес на „Ислямска държава".
Терористите припечелват добре и от отвличания и търговия с хора. Западните заложници на "Ислямска държава" имат специален статут, за останалите си жертви обаче терористите се опитват да измъкнат каква да е сума от роднините. Освен това те продават в робство отвлечени жени, най-вече язидки. Напоследък беше разпространена информацията, че „Ислямска държава" се е активизирала и в продажбата на органи, които са изключително търсена „стока" от болниците по света. И накрая: "Ислямска държава" налага собствени данъци и такси на населението в териториите, които контролира.
Как да се пресушат изворите на парите им?
Икономическите си успехи терористите дължат най-вече на добре образовани специалисти в своите редици. Защото към „Ислямска държава" се присъединяват не само изгубили ориентация млади хора, които там намират упование и житейска цел. В ръководните ешелони на терористичната организация са се настанили многобройни високопоставени офицери и цивилни от обкръжението на някогашния иракски диктатор Саддам Хюсеин. Навремето тези хора бяха вкарани от американците в различни иракски затвори, където установиха трайни връзки с иракския престъпен свят. Днес това сътрудничество дава своите плодове - в полза на "Ислямска държава".
Криминоложката Луиз Шели смята, че бизнесът на ислямистите не може да бъде разбит само с военни и полицейски операции. Тя казва нещо логично: понеже терористите предлагат много ниски цени за своите нелегални стоки, пазарът трябва да отговори с привлекателни контраоферти. В статия за списание „Foreign Affairs" тя пише: „За да победиш един икономически конкурент, не е достатъчно просто да пресушиш изворите на парите му. Трябва да успееш да го надмогнеш на неговия собствен терен: в бизнеса му. С други думи: имаме нужда от легален бизнес, който да победи нелегалния". Оттук Шели стига до извода, че САЩ трябва да помогнат на Ирак да възстанови икономиката си, да я направи атрактивна и конкурентоспособна. Защото когато на пазара липсват изгодни оферти, потребителите ги търсят другаде.
Пазарът следва своите собствени закони. Пренебрегнеш ли ги, си обречен на провал. Това важи и за на пръв поглед всемогъщите терористи.
DW

Станете почитател на Класа