Пентагонът възпира Русия с помощта и на България

България е включена в плановете на Пентагона за възпиране на Русия, стана ясно от изказването на заместник-военния министър Кристин Уормът при изслушания в Конгреса.
Отбелявайки някои положителни резултати от предишната политика на „рестартиране" в отношенията с Русия, тя каза, че сега „за нас е много по-необходимо да препотвърдим голямото значение на възпирането и нашите задължения по член пети" от Североатлантическия договор", предава ТАСС. Става дума за колективната отбрана на страните от НАТО.
Уормът поясни, че САЩ възнамеряват да „възпират по-нататъшната руска агресия" в Европа, застрашаваща стабилността на континента. По думите й САЩ вече са предприели редица мерки, включително „са осигурили значителното си военно присъствие в страните от Балтика, Полша, Румъния и България".
Освен това по думите й през последната година САЩ „трикратно са увеличили участието на своите ВВС в патрулирането на въздушното пространство в района на Балтика", разширили са съвместните учения с полските военни летци и 14 пъти са изпращали свои военни кораби в Черно и Балтийско море.
Вчера американският държавен секретар Джон Кери очерта „огнева линия" около България на Балканите.
Пред Комисията по външна политика на Сената Кери заяви, че редица европейски страни, сред които Македония, Косово, Сърбия и Черна гора се намират на „огневата линия", когато става въпрос за отношенията между Вашингтон и Москва.
По време не дебатите в Комисия сенатор Кристофър Мърфи заяви, че Русия буквално марширува в Сърбия, както никога досега.
„Когато става въпрос за Македония, Косово, Сърбия и Черна гора, както и за страни като Грузия, Молдова, Приднестровието - те се намират на огневата линия", каза Кери, отговаряйки на сенаторски въпрос за руското влияние в Европа. Той се съгласи с Мърфи, че „Русия води успешна пропагандна война в контекста на украинската криза".

Станете почитател на Класа