САЩ и Иран обсъждат ядрен компромис

САЩ и Иран обсъждат компромис, който ще позволи на Иран да задържи голяма част от технологията за обогатяване на уран, като намали огромния потенциал за производство на ядрено оръжие. Такъв компромис може да прекрати дългогодишния застой в преговорите. Техеран засега отказва да изпълни исканията на САЩ за сериозни съкращения на броя на центрофугите за обогатяване на уран, процес, при който може да създаде както материал за лъчетерапия, така и атомна бомба. Няма гаранция, че може да се стигне до споразумение, но вече се очертават основните му клаузи:
Първо, на Иран ще бъде позволено да се съхранява само определено количество уран за обогатяване.
Второ, Иран ще се ангажира с износ на по-голямата част от произведения обогатен уран, като се остави недостатъчно за атомна бомба.
Миналата година Иран предложи да намали продукцията на своите центрофуги, ако запази повечето от тях. Това беше отхвърлено тогава от страна на САЩ и неговите петима партньори в преговорите. Но и двете страни са подложени на нарастващ натиск преди крайните срокове: да се договорят основните точки от края на март и цялостно споразумение до 30 юни. Неспазването на този срок може да доведе до натиск за нови санкции от законодателите в САЩ, а ирански официални лица предупреждават, че това би сложило край на всички бъдещи дипломатически опити за споразумение.
Възможността за компромис беше разкрита преди следващия кръг преговори в кулоарите на конференция по сигурността в Мюнхен, която започва в петък. Международната агенция на ООН за атомна енергия ще следи спазването на всяко споразумение.

Станете почитател на Класа