Противниците в Украйна се обвиниха за провала на преговорите в Минск

Украинската страна и бунтовните републики ДНР и ЛНР от Източна Украйна се обвиниха взаимно за днешния провал на преговорите в Контактната група.

На преговорите трябваше да бъдат съгласувани мерки по спазването на примирието, предвидено от Минските споразумения от 5 септември м.г..

След 4-часовите преговори пръв направи изявление представителят на украинската страна Леонид Кучма, който е бивш президента на Украйна (1994-2005). Според него консултациите по Плана за изпълнение на Минските договорености, който съдържа мерки за по-бърза деескалация на ситуацията, "се провалиха заради неявяването на подписалите Минските договорености Александър Захарченко и Игор Протницки (лидерите на ДНР и ЛНР), ултимативните заявления на техните представители Денис Пушилин и Владислав Дейнего, а също заради отказа им да осъждат Плана за незабавното спиране на огъня и изтеглянето на тежките въоръжения" - това заяви Кучма пред агенция "Интерфакс-Украйна".

На свой ред Денис Пушилин и Владислав Дейнего, преговарящи от името съответно на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНЛ), заявиха, че на преговорите страните само са разменили мнения за регулиране на обстановката в Донбас. "Искаме да започнем с това, че както и преди, ние сме готови да се придържаме към Минския меморандум", заяви Пушилин на общата пресконференция с Дейнего след преговорите. Двамата посочиха, че ДНР и ЛНР искат украинският президент Петро Порошенко да издаде заповед към армията за спиране на огъня. Владислав Дейнего изтъкна, че за главния въпрос на преговорите – спирането на огъня – "е необходима заповед на Порошенко, защото не вярваме в реалното спиране на огъня без такава заповед, която да е официално издадена и обнародвана". "Необходима е заповед на (украинския президент) Порошенко към подразделенията на армията и националната гвардия", добави и Пушилин. Според тях само при наличието на такава заповед лидерите на ДНР и ЛНР Александър Захарченко и Игор Плотницки са готови да дойдат в Минск на преговорите в Контактната група.

Двамата засегнаха и другия спорен въпрос – за линия разграничаването между воюващите сили. "Ние сме готови за диалог, но не сме готови за ултиматуми", добави Пушилин, като обясни защото ДНР и ЛНР държат на сегашната линия на разграничаването: "Украйна се обявява срещу фактическата линия, те настояват за линията от 19 септември. Но днес тази линия е преместена. Днес ние нямаме право да приближим тази линия към населените пунктове. Фактическата линия, за която сега сме принудени да настояваме, е достатъчно обективна. Конфликтът, който се развиваше по вина на украинската страна, е насочен към разрушаване на нашите населени места. И той (конфликтът) ни принуди да минем към контранастъпление. Най-важното е да бъдат прекратени обстрелите и да бъде осъществено изтеглянето на тежката техника, за което имаше заповед от Порошенко. Но това изобщо не се случва".

Допълнителен щрих добави и Дейнего. По думите му ЛНР "имаше информация за подготовката на поредното настъпление. Това бе причина опълчението да се опита да изтласка тежкото оръжие по-длеч от Луганск. А те се опитват да го върнат обратно".

БГНЕС припомня, че от тази линия зависи на каква дълбочина ще бъдат изтеглени тежките въоръжения. ДНР се опасява, че линията от 19 септември ще позволи на Киев да обстрелва в бъдеще населените места.

Дейнего добави още, че участниците в преговорите са "взели таймаут за консултации" по условията за прекратяване на огъня. Страните обаче не са обсъждали дата за нова среща в Контактната група.

Освен Кучма, Пушилин и Дейнего в преговорите в беларуската столица участваха специалната представителка на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), швейцарката Хайди Талявини, руският посланик в Киев Михаил Зурабов, както и Виктор Медведчук, който е лидер на обществената организация "Украинският избор" и специален представител по хуманитарните въпроси в рамките на Контактната група. На снимката: Леонид Кучма (в средата) и Хайди Талявини напускат президентството Минск, където се проведоха безрезултатните преговори.

Станете почитател на Класа