Шулц критикува Атина заради Русия

Председателят на Европарламента Мартин Шулц изрази безпокойство от стремежа на новото правителство на Гърция към сътрудничество с Русия.

"... Силно ме безпокои желаното сътрудничество (на Гърция) с Русия", изтъкна Шулц в интервю за в. "Велт ам Зонтаг".

"Казах на Ципрас: вие искате солидарност от европейските партньори. Но вашата първа стъпка бе нарушение на солидарността във външната политика. Това няма да доведе до нищо добро. Той разбра това", заяви Шулц, коментирайки антируските санкции заради Украйна.

Според Шулц сближаването на Гърция с Русия е "преди всичко вътрешнополитическа мярка", с чиято помощ Ципрас иска да покаже на избирателите, че "във властта има нови хора".

Шулц също изрази недоволство от антинемската риторика на Ципрас: "На Ципрас бе даден добър съвет – да спре нападките срещу Ангела Меркел. В крайна сметка именно федералното правителство ще му оказва подкрепа."

Маргтин Шулц бе в Атина по-рано тази седмица.

Междувременно повечето германци са против частичното опрощавате на гръцкия дълг, показва допитване, публикувано във в. "Билд ам Зонтаг". Към това мнение се придържат 68% от гражданите на страната, на противоположното мнение са само 21 процента. В същото време 62% от германците смятат, че Гърция трябва да остане в еврозоната и само 28% са склонни да приемат напускането й. 80% от германците ще летуват това в Гърция и само 8% се отказват от традиционната си почивка там. /РИА Новости

Станете почитател на Класа