Китайски министър: западните ценности да бъдат изключени от учебния план на висшето образование

Министърът на образованието на Китай е обърнал сериозно внимание на заплахите за идеологическата чистота в областта на висшето образование, казвайки че западните ценности не трябва да се промъкнат в учебнитестаи.
Юан Гуирен изтъкна необходимостта от стриктен контрол на Комунистическа партия върху образованието и учебните материали, които не трябва да критикуват социалистическата система. Професорите трябва "да не предават негативни емоции на своите студенти".
Изказването на Юан идва на фона на затягане на политическите ограничения от партийния лидер Си Цзинпин, подкрепящ ортодоксалността на идеологията, въпреки поддържането на икономическа отвореност на страната.
Един изтекъл вътрешнопартиен документ заклеймява западните ценности като конституционализъм, зачитането на гражданското общество и свободата на печата, както и преподавателите, заемащи критични позиции. Най-малко трима пекински професори са били уволнени или наказани за лекции по деликатни теми като Арабската пролет и конституционализма в Китай.

Станете почитател на Класа