Д-р Татяна Гарманова каза истината за шлаките в организма и какво да ги правим

Д-р Татяна Гарманова каза истината за шлаките в организма и какво да ги правим
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.06.2023
  • Сподели:

Модерно напоследък “занимание” е очистването на тялото от натрупани токсини. Много хора се възползват от тези услуги и съвети, предлагани в различни клиники, без да си дават сметка дали има смисъл и действително ли подобни процедури водят до оздравяване.

 

 

Ето какво казва д-р Татяна Гарманова, к.м.н.

„Самата думичка „шлаки“ за мен е нищо повече от уловка, казва руският проктолог, д-р Татяна Гарманова, кмн. - Моите пациенти споделят дори подробности как са преминали през такива процедури, за да се отърват от „замърсяванията“.

Но нашият организъм не е плевня, че да я чистим и никакви шлаки няма там, а процедури от типа на хидроколонотерапия, чиято цел е да отмият тези шлаки, са безполезни. Те „отмиват“ само парите от джобовете на доверчивите клиенти.“ 

 

Д-р Татяна Гарманова: Безсмислено е да се „чисти“ организмът от шлаки

 

Тя обяснява, че когато се говори за шлаки, хората обикновено имат предвид, че изпражненията, преминаващи по червата, започват по някакви причини да застояват някъде, забутани в труднодостъпни места.

Но червата не са лабиринт с множество разклонения. Този орган представлява куха дълга тръбичка, по която постоянно върви поток от съдържимото по посока към правото черво. Там няма никакви завойчета и джобчета, където могат да се натрупат, да се загубят, да заседнат остатъци от храната, предизвиквайки интоксикация на организма. 

„Да, при някои пациенти действително се случва интоксикация, но това може да стане при перитонит, когато възниква пареза на червата, при което органът престава да работи. В този случай съдържимото от червата не се движи наникъде и започва да се всмуква от кръвта. Обаче в обичайния ни живот „шлаките“ не могат да предизвикат подобно нещо“, казва лекарят.  

Голяма част от микроорганизмите, които съдържат и бактерии, действително са налични в огромно количество в човешките изпражнения. Те ни помагат да преработим онези продукти, с които собствените ни ферменти не са способни да се справят.

„Цялата тази съвкупност от микроорганизми се нарича чревна микробиота, с която си живеем в симбиоза“, разказва специалистът. - Ние предоставяме на бактериите място за живот, а те ни помагат в храносмилането и много други функции.

Последни изследвания показват, че микробиотата е важна за поддържането на имунитета и дори менталното здраве на човека. Тези микроорганизми не предизвикват никаква интоксикация. Да, случва се съставът на микробиотата да се променя, което се отразява на здравословното състояние.

В днешно време изучаването на микробиотата е едно от топ-направленията в науката и медицината. Изследователите наблюдават какви микроорганизми и в какво количество населяват червата и как се променя техният състав при различните заболявания. Но подчертавам, че това няма абсолютно никакво отношение към „шлаките“, категорична е д-р Гарманова.

Такива процедури по никакъв начин не могат да подобрят здравето, точно обратното – възможно е да навредят на организма.

„В моята практика имах няколко пациента, които се обръщаха към мен с обостряне на хемороидалната болест, с анални цепнатини, с нарушения в дефекацията, споделя д-р Гарманова.

- По време на консултацията стана ясно, че всичките тези проблеми са възникнали при тях след провеждане на хидроколонотерапия. При такава процедура се случва неестествено напълване на червата с течност и нейното ненормално изпразване, травмирайки аналния канал и предизвиквайки други неприятни последствия. 

Не се подвеждайте, не предприемайте никакви хидроколонотерапии, клизми, използване на всякакви слабителни или нещо подобно, защото за такива неща няма показания. Не трябва да прибягвате към процедури със съмнителна ефективност.

Ако искате да станете по-здрави, не измъчвайте червата си! Най-лесно е да водите здравословен начин на живот, да спортувате, повече да се движите и разхождате, правилно да се храните и тогава всичко с червата ви ще бъде наред“, обобщава медикът.

 

Станете почитател на Класа