Arctic Monkeys пак идват, Бургас става "Градът на фестивалите"

Arctic Monkeys пак идват, Бургас става "Градът на фестивалите"
  • Публикация: 
  • Дата:  
    01.06.2023
  • Сподели:

Ударно фестивално лято се задава пред Бургас – невиждано от времето на любимия и непрежалим „Спирит”. Нещо повече, очертава се Лято 2023 да е дори по-силно от периода 2008-2012 и да зарадва хилядите меломани в България и на Балканите.

 

 

В културната програма на Община Бургас има обявени над 20 главозамайващи събития, а в това число дори не са включени тези, организирани от частни ивент мениджъри, които са поне още толкова.

През юни две са събитията, на които със сигурност ще си заслужава да се отиде. Това са Лятното кино под звездите, което ще се състои още другата седмица – между 6 и 8 юни. Там ще можете да видите български и международни филми, които ще запленят вниманието на най-изисканите киномани.

Следва традиционният „Джулай морнинг” – събитие, което вече се провежда единствено в България и на отделни места в Румъния. На сцената край Моста ще излязат групи от настоящето, от близкото и по-далечното минало, които ще свирят цяла вечер на 30 юни до посрещането на изгрева на 1 юли. Засега пълната програма не е обявена официално, но и това съвсем скоро ще се случи.

Още същата седмица през юли ще бъде открит фестивалът на пясъчните фигури, който ще бъде изложен до септември. На 2 юли пък предстои Парадът на класическите автомобили и мотоциклети, който всяка година събира на едно място най-големите фенове на ретро возилата. Всичко това до тук обаче е само подготовка за предстоящото. Защото още в средата на месеца започват истински ударните събития, които ще загатнат какво предстои през август.

На 15 и 16 юли ще се състои най-добрият мини фестивал за почитателите на джаз музиката. Организаторите и тази година са подготвили пъстра палитра от талантливи музиканти, които да сгреят душата с джазови ритми и ангелски глас. Засега изпълнителите не са официално обявени – очаквайте списък съвсем скоро.

Едното събитие приключва и дава място на друго – на 16 юли ще бъде даден старт на Burgas International Film Festival, който за поредна година ще привлече меломани на брега на морето.

Тазгодишното издание ще продължи до 23 юли, а седмица по-късно ударно на сцената на Летния театър се завръща „Бургас и морето”.

В същия ден, но в другия край на града стартира и Metalhead Beer Fest, който в парка край кв. Ветрен ще събере на едно място почитателите на пивката крафт бира и тежките метъл и рок вълни за 2 разтърсващи дни в последния уикенд на юли.

И дойде ред на същината. Август ще е запомнящ се! Стартът е с петото поредно издание на SPICE MUSIC FESTIVAL. От 5 до 7 август феновете на музиката от близкото минало ще имат шанса да се насладят на изпълненията на любимите си артисти от 90-те на XX и началните години на XXI век – от поп и хаус, през рап и АрЕнБи, та чак до рок и тежки китари.

И неслучайно – защото на 6 август за поредна година ще се състои и традиционния Sea of Black фестивал в Летния театър, който ще събере в Бургас духът на тежкото звучене и ще превърне града в притегателен център за метъли от цялата страна.

12 август също ще влезе в историята това лято. На сцената на Морска гара ще се качат не други, а британците от Arctic Monkeys – една от бандите в света, която има истински свой стил и незабравимо звучене, но съумя успешно да се адаптира към модерните течения в рок и алтърнатив жанра без да бъде намразена от хардкор феновете си.

Паралелно стартира и Solar Summer. От 12 до 14 август Бургас ще бъде сцена за едни от най-добрите диджеи в хаус, транс и техно жанровете, а изживяването край морето ще е незабравимо и сравнимо единствено с пълен душевен мир и екстаз.

Това съвсем не е краят на кефа през август. От 19 до 21 август скейтъри от цялата страна и чужбина ще се надпреварват кой ще направи най-добрия трик в постепенно превръщащия се в традиционен „Burgas Skate Open”.

На 26 и 27 август пък най-малките от поколението Z ще могат да се срещнат за поредна година с любимите си влогъри, ютубъри и тиктокъри на Teen Boom Fest 2023.

Септември пък ще действа като десерт след сериозното ястие през август. Задава се Фестивалът на рибата и виното, който ще се проведе от 9 до 11 септември край и в Експоцентър “Флора”, а до октомври ще е поредното издание на „Флора есен”, което отново ще покаже красотата на природата по незабравим начин.

Междувременно в Бургас, пак като част от официалната програма на Община Бургас, ще се провеждат и така наречените „тематични уикенди”, които в пандемичната 2020 г. станаха хита на сезона от оттогава досега са едно от най-чаканите за лятото събития, които събират гости от цялата страна в морския град.

Станете почитател на Класа