Удар срещу "Ндрангета"

Удар срещу "Ндрангета"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.11.2021
  • Share:

Италианските власти са разбили международна мрежа за трафик на наркотици към Европа под управлението на могъщата италианска групировка "Ндрангета", съобщава АФП.

 

Над 100 души из цялата страна са с издадени заповеди за арест, като още шестима италианци са били задържани в Швейцария. Всички те принадлежат към калабрийската мафия и в частност към престъпното семейство Моле, уточняват от полицията.

 

Полицейският комисар в Реджо Калабрия Бруно Мегале се похвали на пресконференция след операцията, че "една от най-престъпните организации в Европа беше разчленена".

 

По думите му кланът Моле е участвал не само в трафика на наркотици, но също така "е наложил правилата на "Ндрангета" в различни сектори на икономиката", като не уточник върху кои сектори мафията е разпростряла влиянието си.

 

Комисар Бруно Мегале обяви, че "една от най-престъпните организации в Европа беше разчленена"

 

Към момента заподозрените, които са били идентифицирани при разследвания в Милано, Флоренция и Реджо Калабрия, са обвинени също така и в притежаване на незаконно оръжие, укриване на данъци, измами и изнудване.

 

Престъпната група "Ндрангета", базирана в областта Калабрия, на върха на италианския ботуш, е сред най-мощните престъпни синдикати в Италия и в цяла Европа, измествайки по сила "Коза Ностра" в Сицилия и "Камора" в Неапол.

 

За нея се смята, че има 20 000 членове по целия свят, като операциите ѝ се простират на 5 континента. Групировката е отговорна за вкарването на по-голямата част от кокаина, влизащ в Европа.

 

При операции в периода 2019-2020 г. са били иззети над един тон кокаин в пристанищата Ливорно в Тоскана и Джоя Тауро в Калабрия, стана ясно още от пресконференцията на италианските власти.

 

През 2019 г. кланът Моле е работил с с четирима базирани в Италия перуанци и един колумбе.

 

В операцията на престъпната група е имало двама души, отговорни за разрязването на наркотика, докато другите трима са били професионални водолази, които са можели да го намерят в морето в случаите, когато товарът е бил изхвърлен зад борда, преди да стигне до пристанището.

 

Италианският вътрешен министър Лучана Ламоргезе поздрави полицията за удара по "Ндрангета".

 

Важен момент, разкрит от зам.-прокурора по случая Алесандра Долчи, която оглавява оперативната група за борба с мафията в Милано, събраните по време на разследването подслушани разговори дават една нова "снимка" на днешната "Ндрангета".

 

В сегменти от разговорите, разпространени от полицията, мафиоти могат да бъдат чути да говорят за ритуала "кръщение с меч" на един член, докато други са обсъждали бизнес дела.

 

От новата информация става ясно и огромното влияние, което има младият главатар на клана Моле - Роко.

 

Той е на 26 години, но въпреки младата си възраст държи здраво юздите на клана. Като непълнолетен той е прекарал три години в проект, целящ да помогне на деца от мафиотски семейства да скъсат връзките си с клана.

 

Неговият баща излежава доживотна присъда в Торино, а Роко е избягал от антимафиотската общност, след като противников клан е убил чичо му. След това той бързо се е издигнал в йерархията на престъпния клан, като в момента той е човекът зад голямата част от операциите на Моле.

Станете почитател на Класа