ЕК одобри втората фаза на системата за отпадъците на София

Европейската комисия одобри втората фаза на проекта за изграждане на интегрираната система за управление на отпадъците на столицата, съобщи пресцентърът на Министерство на околоната среда и водите.

Комисарят по регионалната политика Йоханес Хаан подписа решението за официалното одобрение на проекта.

Интегрираната система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столичната община е на обща стойност 360 млн. лв., от които над 256 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда”. Това е най-големият проект, който програмата финаснира. С реализирането му столицата ще има модерна система за устойчиво управление на битовите отпадъци, заявяват от МОСВ.

Съоръжението е предвидено да бъде построено на площадка "Садината" в село Яна. След преработването на отпадъците, полученото гориво ще се използва от циментовите заводи и топлофикациите в страната.Очаква се Столичната община да започне процедурата за избор на изпълнител, а до момента кандидатите са 11.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви,че това е първата такава инсталация и е щастлива, че ще се прави с пари от Европа, защото няма да се натоварват софиянци.

Във втората фаза са включени изграждане на Завод за механично-биологично третиране на отпадъците, който е част от цялостната система за дълготрайно решение за отпадъците на столицата и е на стойност около 200 млн. лв. Така ще се осигури оптимално рециклиране на метал, пластмаса и хартия, ще се оползотворяват биоразградимите отпадъци, високоенергийната фракция, отделена от общия поток отпадъци, ще се използва за производство на енергия. Избраната технология е заводът да произвежда RDF гориво. Това е икономически по-изгоден вариант, показва анализ на Европейската инвестиционна банка, който ще спести на софиянци 150 млн. лв. за 20 години, а животът на депото ще се удължи два пъти, тъй като над 3/4 от отпадъците на София ще се оползотворяват.

Проектът започна преди година, когато беше одобрена първата фаза и е в процес на изпълнение. В нея е включено изграждането на депо за неопасни отпадъци, инсталация за компостиране на зелени и биоразградими отпадъци, както и изграждането на съпътстващата инфраструктура, обслужваща тези обекти (водоснабдяване, пътища и електрозахранване).

btvnews.bg

Станете почитател на Класа