Катрин Хейгъл и цената на истината

32-годишната актриса, която изгря на звездния небосклон с ролята на стажантката Изи в хитовия медицински сериал „Анатомията на Грей”, доброволно сложи край на суперуспешната си тв кариера. Но не заради изявите си на големия екран, а за да бъде майка.

БЛАГОВЕСТА КИРИЛОВА

Нещото, което спаси Катрин Хейгъл от това да се изгуби в огромната тълпа от холивудски блондинки, е фактът, че не се страхува да казва онова, което мисли. През есента на 2006, когато космическият успех, донесен от ролята на стажантката Изи в сериала Анатомията на Грей, все още е съвсем пресен, тя заявява в интервю, че филмът Борат е „депресиращ и злобен”. Предвид това, че критиците от цял свят вече са го обявили за една от най-веселите комедии, правени някога, коментарът й е повече от смел. Но пък съвсем безобиден в сравнение с оценката, която няколко месеца по-късно Катрин  дава на филма Позабременяла – нейния трамплин към голямото кино. Пред репортер на списание Vanity Fair тя го определя като „сексистки”, тъй като всички жени в него били представени като „злобарки без чувство за хумор”.   

През лятото на 2008 Катрин се отчита с още по-смел ход – оттегля името си от списъка с номинираните за награда Еми актьори. Причината? Сезонът на Анатомията на Грей, за който получава номинация, не й се струва „достатъчно добър”, че да заслужава да се бори за отличието. Но това не е единствената й нападка към екипа на сериала.

Година по-късно в шоуто на Дейвид Летърман тя се оплаква, че снимките на тв поредицата са изключително тежки, нарича хората, отговорни за това, „жестоки и подли” и изказва надежда да се засрамят, когато я чуят да го казва.

След тези й коментари цялото журналистическо воинство в САЩ се обръща срещу актрисата. Всички – от сериозните репортери в списание Newsweek до небезизвестния блогър Перес Хилтън, се чувстват длъжни да изкажат справедливото си възмущение от нея. А това поставя Катрин в изключително неизгодно положение, тъй като точно тогава тече промоционалната кампания на комедията Грозната истина, в която си партнира с Джерард Бътлър. Така, вместо да отговаря на въпроси за филма, на Хейгъл й се налага да се обяснява пред репортерите, опитвайки се да ги умилостиви, като ги убеди, че не е искала думите й да прозвучат толкова обидно.

„Винаги съм смятала, че човек трябва да бъде честен по отношение на това как се чувства, но аз си позволих да хленча и се увлякох – казва днес 32-годишната актриса. – Ужасно съм разочарована от себе си, че допуснах да ми се изплъзнат подобни възмутителни коментари. Но се опитвам вече да не мисля за тези неща. Животът е хубав, животът е сладък. Искам да му се наслаждавам.” 

Основания за тези думи на Катрин не липсват. Преди малко повече от година двамата със съпруга й – музиканта Джош Кели, осиновиха момиченце от Южна Корея, което кръстиха Налий. За нея актрисата казва, че е най-хубавото нещо в живота й и че изцяло е пренаредила приоритетите й. Заклет работохолик, след оси-новяването на малката Катрин си взема 6 месеца отпуск от Анатомията на Грей, за да бъде с нея. А след изтичането му решава окончателно да се от-тегли от сериала. 

Междувременно обаче се снима в комедията Такъв е животът в компанията на Джош Дюамел. Ролята й във филма, който вече се върти по българските екрани, е на… приемна майка на малко момиченце,
чиито родители загиват при автомобилна катастрофа.

„И пред камерата, и извън нея преминах през абсолютно еднакви неща, до най-дребните подробности – казва Катрин. – Докато гледах филма, през цялото време си мислех, че е нещо като видеодневник на онзи период от живота ми. Със съпруга ми купувахме същите памперси, същите мокри кърпички, дори имахме същата бебешка кошарка. Снимките бяха много напрегнати и емоционални за мен. Бях се сляла изцяло с героинята ми Холи. Изобщо не се налагаше да играя.”

Катрин твърди, че майчинството й е помогнало да порасне. Двамата със съпруга й планират да имат още деца – и
осиновени, и биологични. Все още не са решили колко, но актрисата е категорична, че не иска да прекаляват като Анджелина Джоли и Брад Пит.

Коя е най-хубавата част на помъдряването? „Когато животът ти е хубав, го знаеш”, гласи отговорът на Хейгъл. 

Още за нея

  •  Родена е на 24 ноември 1978 във Вашингтон.
  • Второто й име е Мари.
  • Висока е 175 см.
  • Във вените й тече ирландска и германска кръв.
  • Преди да се захване с актьорство, е била модел.
  • В гимназията е свирила на чело.
  • Мормонка е.
  •  През 2007 ролята й в Анатомията на Грей йдонесе награда Еми за най-добра поддържаща актриса в драматичен сериал.
  • Обича да плете.
  • Има 6 кучета.
  • Двамата с Джош се запознават по време на снимките на видеоклипа на неговото парче Only You. Женят се на 23 декември 2007 в ранчо в Юта.
  • Занимава се активно с благотворителност.

 

Катрин: Мисля се за по-хубава, отколкото съм

За майчинството и съпруга си, за решението да се оттегли от „Анатомията на Грей” и за последиците от него актрисата разказва пред списанията Redbook и Marie Claire, moviefone.com и collider.com

Филмът Такъв е животът акцентира върху трудностите, с които се налага да се справят работещите родители. Ти успяваш ли да постигнеш баланс между кариерата и личния си живот?

– Да. Успявам да се убедя да отида на работа, макар все още да се чувствам виновна, че оставям Налий. Понякога тя плаче, когато тръгвам, и това е ужасно за мен. Но още по-зле се чувствам, когато ми се усмихва широко и ми маха за довиждане, защото това означава, че е свикнала да я оставям. Но въпреки всичко вярвам, че не бих била добра майка, ако през цялото време си стоя вкъщи. Мисля, че бих се изнервила, защото обичам работата си страшно много. За мен е важно да науча дъщеря си колко е важно да си запален по това, което правиш. Късметлийка съм, че мога да работя 2-3 месеца и после, ако искам, да си почина половин година.  

Как си разпределяте родителските грижи със съпруга ти Джош?

– Той е страхотен баща. Малко съм шокирана от това, защото не го очаквах. Обожавам Джош и не мога да си представя да бъда с друг мъж, но на моменти той може да бъде много погълнат от себе си. Затова и толкова се изненадах, че така бързо се формира връзката между него и дъщеря ни. Когато се грижи сам за нея, не изпит-вам и най-малкото притеснение. 

Спомняш ли си какво си помисли, когато видя Налий за първи път?

– Когато я поех в ръцете си, тя просто ме гледаше с широко отворени очи, без да издаде нито звук. Току-що се беше разделила с приемните си родители, към които много се беше привързала. Мисля, че беше изплашена, но и аз бях. Спомням си, че си мислех: „Няма връщане назад. Това е моето дете. Господи, дано да се справя!” В първите няколко месеца, след като осиновихме Налий, непре-къснато бяхме заедно. Затова, когато се наложи да се върна на снимачната площадка, започнах да чувствам отчаяна нужда да бъда с нея, да я гледам, да я държа. Не исках никога да се разделяме.   

Защо двамата с Джош решихте първото ви дете да е осиновено?

– Все още обсъждаме и варианта да имаме биологични деца, не съм изключила тази възможност завинаги. Със съпруга ми искахме да имаме бебе и нямаше значение как ще се случи това. Почувствахме, че осиновяването е естествена и правилна стъпка за нас. Не казвам, че всяка двойка трябва да го прави, защото не го възприемам като кауза. Но мисля, че никое семейство не бива да изключва осиновяването като вариант. 

Желанието ти да прекарваш повече време с дъщеря си доведе до решението ти да се оттеглиш от Анатомията на Грей. Приятелска ли беше тази раздяла?

– Мисля, че да. Всички от екипа на сериала бяха малко шокирани и ме питаха дали не може да се намери начин да не го напускам. И аз наистина не исках да го правя, но в същото време не можех да жертвам връзката с дъщеря си. Трябваше да посветя времето си на това да се сближа с нея и не можех да си позволя да я разочаровам. Знам, че вместо това разочаровах феновете на сериала, сценаристите и колегите ми, но просто се налагаше да направя този избор. И мисля, че той беше правилният.  

Фактът, че се оттегли от сериала, преди да изтече договорът ти, ти създаде имидж на неблагодарна примадона сред феновете. Наясно ли си с това?

– Да. Частта с неблагодарността ме тревожи най-много. При създалата се ситуация нямаше начин героинята ми Изи да бъде изключена от сценария по приемлив за зрителите начин и вината за това е само моя. Но как може да не съм благодарна за всичко, което ми даде сериалът?! Той ми донесе успех и свободата сама да избирам накъде да насоча кариерата си. Няма нищо по-гадно от това някой в моето положение да се държи като неблагодарник. Надявам се през следващите години да успея да променя представата, която някои хора имат за мен. 6-те години, които прекарах на снимачната площадка на Анатомията на Грей, бяха изключително важно и красиво преживяване за мен.   

Като спомена красота, доколко е важен външният вид за теб?

– Не знам защо, но май се мисля за по-хубава, отколкото съм в действителност. Винаги излизам от къщи с убеждението, че изглеждам добре, а после, когато видя някоя папарашка снимка, си казвам: „По дяволите! Нямах идея, че съм се разхождала по улиците в този вид!” (Смее се.)

Снимаш се само в романтични комедии. Не ти ли се иска да се пробваш и в други жанрове?

– Харесвам романтичните комедии. Чувствам се много, много щастлива, че през последните няколко години получавам възможност да играя чудесни и разнообразни роли. Пред камерата не съм просто съпруга, майка или нечие гадже. Герои-ните ми са интересни и притежават индивидуалност. Хората постоянно ме питат кога ще се снимам в някой сериозен филм. Искам да го направя, но мисля, че още не ми е дошло времето. И това ще стане.


Станете почитател на Класа