“1 към 1 с пчелите”

 1 kъм 1 с пчелите.
автор: Д-р Фридрих Пол. 
Книгата съдържа 204 цветни фотографии и 18 цветни графики.
под редакцията на Младен Котларски
превод от немски език Татяна Танева
 
Как се става пчелар? 
През последните десет години екипът на в-к “Пчели” подготви и издаде поредица от книги по пчеларство, с които целеше запълването на една празна ниша - липсата на информация за съвременните технологии в търсенето на отговори на вечните въпроси за “най-добрия кошер” и “правилната технология”. Книгите “Продуктивно пчеларство” от К. Л. Фарар (САЩ), “Пчеларска ферма Венер” от Иван Венер (Сърбия) и “Пчеларство със самосмяна на майката” от И. С. Лонин (Русия) дадоха на любознателната част от българските пчелари и самочувствие, и нови критерии при работата с пчелите, и най-важното - отговора на въпроса какво значи модерно пчеларство.
Отзивите, които получаваме, а и въпросите, с които пчеларите се обръщат към нас след прочитането на изданията ни, налагат извода, че сме създали поредица от книги за онези пчелари, които вече имат не само основни познания, но и известен практически опит. Това наложи търсенето на подходящия учебник по пчеларство за хората, които проявяват интерес към пчелите и нямат отговор на въпросите “Как се става пчелар?” или “Какво е необходимо да знае всеки, който има желание да се отдаде на пчеларството?”.
В този смисъл “1 към 1 с пчелите” е липсващото първо стъпало за начинаещите пчелари и за пчеларите с по-малък опит, което ще им даде възможност да навлязат по-лесно и успешно в тайните на пчеларската професия. Тази книга дава разбираеми обяснения за работата с пчелното семейство, насочва към грешките, които могат да бъдат допуснати и представя нагледно начините за решаването на всички проблеми със собствени сили или с чужда помощ. Настоящото издание е полезно четиво, което ще обогати както начинаещите, така и опитните пчелари. 
Младен Котларски,
Главен редактор на в-к “Пчели” и
Председател на Националната асоциация на пчеларите професионалисти
 
Начинаещите пчелари или хората, които просто се интересуват от отглеждането на пчели, често задават въпроса кой е подходящият учебник по пчеларство. Отговорът не е лесен, защото съществуват многобройни съчинения, ориентирани към практическото представяне на пчеларския опит. Настоящата книга без съмнение се причислява към този тип пчеларски издания, защото отговаря на повечето основни предпоставки, за да бъде наречена практическа. 
Построяването на изложението въвежда читателя систематично, по внимателен и акуратен начин в спецификата на пчеларството, концентрира се върху най-важните аспекти от тази тематика, показва какви предварителни разсъждения трябва да бъдат направени и какво е необходимо, за да започнете да пчеларствате. 
По отношение общуването с пчелите тук ще намерите ясни указания за подхода и работата с пчелното семейство, представящи нагледно отделните етапи по неговото обгрижване. В същото време се обръща внимание и на грешките, които могат да бъдат допуснати. В книгата ще срещнете описания за това, докъде се простира индивидуалната дейност на начинаещия пчелар, както и конкретни насоки в кои моменти от работата си той (или човекът, който желае да научи повече за пчелите) би имал нужда от чужд съвет. 
Езикът на повествованието е ясен, подкрепен е с примерни графики, фигури и илюстрации, а работните стъпки са така описани, че всяка една мярка, която трябва да се предприеме по отношение на пчелното семейство, след като бъде прочетена, може да бъде приложена и на практика. 
Предвид всички гореописани съображения смятам, че в рамките на привличането на млади кадри към пчеларството, както и с оглед подкрепата и обучението на начинаещите пчелари, пчеларските съюзи и сдружения би трябвало да снабдят с тази книга всички онези, които се интересуват от отглеждането на пчели или вече са започнали да се занимават с тази дейност. 
 
Д-р Е. Шиферщайн, 
Президент на Германския пчеларски съюз
 
Цена 28,90 лева
 
За контакти и дистрибуция:
Издателска къща Неделник
Адрес на редакцията: 1504 София, ул. “Марин Дринов” № 15
тел.: 0878 531 572; 0878 531 573; e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Станете почитател на Класа