Разгадаха тайната на златното сечение

Американски учени от Duke University в Северна Каролина разгадаха тайната защо златното сечение или златната пропорция в изкуството се харесва и разбира по-добре от наблюдаващия, отколкото другите форми, съобщава в. “Гардиън”. Златното сечение е не само математическо понятие, но е символ за красота и хармония. Терминът "златно сечение" е въведен от Леонардо да Винчи като пропорция за "идеалното човешко тяло". Въпреки това тази форма е била добре позната на египтияните и на древните гърци.
Много художници разделят творбите си на отделни детайли, което улеснява възприемането им от сетивата. От Леонардо до Льо Корбюзие златното сечение е привилегирована използвана форма от художниците и архитектите. Леонардо да Винчи използва златното сечение като геометрична пропорция за създаване на изящна форма, докато е рисувал “Мона Лиза”. В средата на 20-и век швейцарският архитект Льо Корбюзие създава скала от отношения за архитектурни форми на базата на златното сечение, наречена Modulor, която се използва широко в модерната архитектура.
Холандският художник Мондриан го е използвал в своите абстрактни композиции, а Салвадор Дали в “Тайната вечеря”.
Целта на екипа от експерти бе да открият защо използването на тази художествена форма толкова се харесва на всички и се възприема непосредствено от сетивата. Според проф. Ейдриън Биджън човешкото око е способно да интерпретира образи, създавани чрез златно сечение, по-бързо отколкото всички останали. В животинския свят възприятието е хоризонтално, антилопата вижда опасността пред себе си или зад гърба си, а не движи погледа си нагоре и надолу. Човешкото око също приема информацията най-бързо и отчетливо, когато е “очи в очи” и не се налага да се движи надолу или назад. Именно поради тази причина златното сечение, което създава отчетливи форми, се възприема от окото веднага и от там се интерпретира в мозъка.

Станете почитател на Класа