В древните езера на Марс може би е имало живот

Нови данни за древни езера и реки на Марс са били открити от британски учени, с което се увеличава възможността на Червената планета да е имало живот, съобщи „Дейли телеграф“.
Анализ на сателитни снимки, направени от сондата на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter, показват кратери от езера край марсианския екватор, подобни на тези в Аляска и Сибир. Освен това учените открили, че езерата са били свързани с малки притоци и реки. Това означава, че водата се е движела, което означава, че е можела да поддържа микробен живот, смятат учените от Импириъл колидж в Лондон. Езерата с дължина до 20 км датират отпреди 3 милиарда години и вероятно са били образувани след вулканична активност в региона около екватора, за който по-рано се смяташе, че е бил безводен.
По-рано учените смятаха, че езерата на Марс през този период са били заледени, поради което откритията удължават времето, през което форми на живот са могли да съществуват на Червената планета. Предишни изследвания са показали, че на Марс е имало езера и реки в по-ранни епохи – преди около 4 милиарда години. Сега обаче се смята, че преди около 3 милиарда години там са възниквали спорадични топли и влажни периоди, по време на които са се образували езера и реки.

Станете почитател на Класа