Ноевият ковчег бил кръгъл

Разгадани наскоро надписи върху глинена плочка от Вавилон, разказващи историята на Ноевия ковчег, показват, че библейският плавателен съд, с който семейството на Ной и двойки от всички земни животни се спасили от божия гняв по време на потопа, вероятно е имал кръгла форма, пише в. „Гардиън“. Плочката е на възраст 3700 г. и е намерена през 40-те години на миналия век от британеца Леонард Саймънс. Това е първият сред десетки подобни надписи, описващи потопа, в който се споменава формата на плавателния съд.
Учените твърдят, че кръглата форма е обяснима с оглед на това, че корабът не е трябвало да пори вълните в открито море, а просто да може да плува по време на наводнението. В Иран и Ирак все още се правят подобни съдове от преплетени върбови пръчки.
Историята за всемирния потоп тръгва от древния вавилонски епос за Гилгамеш и се пренася в Стария завет, а през ХІХ в. са изхарчени цели състояния за откриването на останките на Ноевия ковчег. Търсенията са съсредоточени в планината Арарат, където се смята, че се е спрял Ноевият ковчег след потопа.

Станете почитател на Класа