Русия ще спасява Земята от сблъсък с огромен астероид

Русия обяви, че планира да изстреля космически апарат, който да предотврати евентуален сблъсък на големия астероид Апофис със Земята, съобщи в. „Дейли телеграф“.
За осъществяването на мисията Москва предвижда сътрудничество с НАСА, Европейската и Китайската космическа агенция. Председателят на Руската космическа агенция Анатолий Перминов обяви, че те ще изчислят всички трудности за отклоняването на астероида Апофис от опасната му траектория. Астероидът с диаметър близо 270 метра беше забелязан за първи път през 2004 г. Астрономите изчислиха, че вероятността той да се сблъска със Земята при първото му близко преминаване покрай планетата през 2009 г., е едно към 37, но по-късно понижиха тази възможност. По-нататъшни изчисления изключиха вероятността за сблъсък през 2029 г., когато Апофис се очаква да се приближи до малко под 30 хил. км над земната повърхност, но установиха, че има опасност от сблъсък при следващи подобни близки срещи.
През октомври от НАСА изчислиха, че вероятността Апофис да удари Земята е едно към 250 000. Според Перминов обаче все още съществуват научни доказателства, че астероидът може да се окаже опасен за човечеството.
“Човешките животи са в опасност. Трябва да платим няколкостотин милиона долара и да изградим система, която да предотврати евентуален сблъсък, вместо да седим и да чакаме това да се случи и да загинат стотици хиляди хора“, каза председателят на „Роскосмос“.
Учените преди са предлагали да бъде изпратена сонда, която да отклони опасния астероид от траекторията му, като обикаля около него. Други предложиха да бъде изпратен космически апарат, който да се сблъска с астероида и да го отклони, или да бъдат използвани атомни оръжия срещу космическото тяло.
“Изчисленията показват, че е възможно да се създаде космически апарат със специални цели в рамките на времето, с което разполагаме, за да избегнем сблъсъка, без да разрушаваме астероида или да използваме атомни оръжия“, посочи Перминов. „Апофис е просто един пример, има много други опасни обекти, за които имаме малко информация“, заяви директорът на Института по астрономия към Руската академия на науките Борис Шустов, цитиран от РИА „Новости“. Той приветства плановете на „Роскосмос“ като сигнал, че официалните власти признават опасността от астероидите.

Станете почитател на Класа