Потопът от информация ще промени структурата на човешкия мозък

Съвременният човек обработва около 100 000 думи на ден или по 2,3 думи на секунда по време на 12-те часа, в които е буден и „консумира“ информация, показва изследване на Университета на Калифорния в Сан Диего, цитирано от в. „Таймс“. Мозъкът на човека е бомбардиран с информация от всевъзможни източници и макар че може би не прочита активно 100 000 думи на ден, то това е средният им брой, който достига до ушите и очите на хората. По този начин човешкият мозък обработва еквивалента на 34 гигабайта от информация дневно.
Изследването „Колко информация?“ твърди, че общият обем на думи, „консумирани“ в САЩ, се е удвоил от 4500 трилиона през 1980 г. до 10 845 трилиона през 2008 г. Прогнозните резултати не вземат под внимание думите, обменяни между хора, които просто си говорят. Общото потребление на информация от телевизии, компютри и други медии е достигнало по прогнозни данни 3,6 зетабайта (3,6 милиона милиона гигабайта) през миналата година.
Според експертите това променя начина, по който се държим и мислим и може би дори променя структурата на мозъка. „Никога преди в човешката история нашите мозъци не е трябвало да обработват толкова много информация. Налице е поколение от хора, които наричам „компютърни бозайници“, защото те прекарват толкова време със своя компютър или мобилен телефон“, казва нюйоркският психиатър Едуард Холуел. „Те са толкова заети да обработват информация от всички посоки, че губят склонността си да мислят и чувстват“, добавя той.
Учените смятат, че ако информационният поток продължи да се увеличава, то ще бъде провокирана еволюция на мозъка. Това може да доведе до зараждането на нови нервни клетки и нови нервни връзки в мозъка.

Станете почитател на Класа