Какво се случва с “ледника на Страшния съд”?

Какво се случва с “ледника на Страшния съд”?
  • Публикация: 
  • Дата:  
    06.05.2023
  • Сподели:

Живеем в свят, който много скоро може да се промени. Надвисналата заплаха от изменението на климата, която тревожи не само учените, е продължаващото и с бързи темпове топене на ледовете и покачването на морското равнище. Този проблем застрашава вече милиони хора по целия свят.

 

 

Покачващите се температури засягат и двата полюса на планетата – дом на ледници, които “сладират” питейната вода на Земята.

Изтъненият леден шелф, простиращ се от ледник с размерите на цял американски щат, наречен с притеснителното име “ледника на Страшния съд”, е на път да се разпадне през следващите три до пет години, стана ясно от непубликувани изследвания, споделени на есенната среща на Американския геофизичен съюз тази седмица. Само тези “нищожни” за размерите на ледника Туейтс 50 милиарда тона лед, топящи се всяка година, представляват около 4% от глобалното покачване на морското равнище. Зад Туейтс се крие още по-голям леден гигант, който, ако ледникът се стопи, ще бъде изложен на все по-топлите води. 

Обезпокоителни новини споделя Тед Скамбос, старши научен сътрудник в Кооперативния институт за изследване на науките за околната среда и експерт в тази среда. Според него ледникът Туейтс съдържа достатъчно вода, за да повиши морското ниво с над 2 фута (или с около 60 см). Той добавя, че ако ледникът привлече след себе си и други околни ледници, това може да доведе до покачване на океана с над 10 фута (над 3 метра).

Какъв е проблемът с “ледника на Страшния съд”?

Нови проучвания доказват, че затоплящият се Южен океан топи леда отдолу, образувайки големи пукнатини по плаващия леден шелф. Да, нещо се случва с ледникът Туейтс от известно време – и учените се опитват да разберат как точно покачващите се температури ще повлияят на леденият гигант и дали ще забързат топенето му.

Ерин Петит, глациолог в Държавния университет на Орегон в Корвалис описва този ефект като дава пример с прозорец на кола, който има няколко пукнатини, бавно разпространяващи се. А когато тази кола премине през някаква неравност прозорецът просто започва да се разбива във всички посоки. 

Леденият шелф

Леден шелф е плаваща част от ледника, поддържана стабилно от „подводна планина“, която ако бъде напукана, е само въпрос на време целият този лед да се стопи и да се “втурне” в океана, според съобщение на Кооперативния институт за изследване на науките за околната среда. 

 

 

“Това, което е най-притеснително в последните резултати, е, че те сочат срутване на този леден шелф, този вид предпазна лента, която държи леда на сушата.“, казва Питър Дейвис, океанограф от British Antarctic Survey, пред CNN, и допълва: “Ако загубим този леден шелф, тогава ледникът ще се влее в океана по-бързо, допринасяйки за покачване на морското равнище.”

 

Най-широкият ледник с размерите на щата Флорида в Антарктида, наречен „ледника на Страшния съд“, вече губи 50 милиарда тона лед всяка година.

 

Приливите допълнително изпомпват топла вода между основата и ледника, което влияе върху стабилността му, а затоплящата се вода, “пълзяща” под ледника, също кара леда да губи сцеплението си върху „зоната на заземяване“ – частта от морското дъно, която държи ледника на място. Чрез специален дистанционно управляван робот научният сътрудник Питър Уошам откри, че приземният етаж е в „хаотична“ форма поради топлата вода, грапавия лед и основата със стръмен наклон.

„Изключително важно е да получим по-ясна картина за това как ще се държи ледникът през следващите 100 години.“ – каза Тед Скамбос в съобщение. 

Докато четем тези новини, група от сто учени, съставляващи най-големия британско-американски проект на южния континент от 70 години, продължават и ще продължат да изследват нестабилното бъдеще на ледникът Туейтс – “ледника на Страшния съд”.

 

Станете почитател на Класа