Земята ще навлезе в слънчев максимум през 2025 г. – ето какво означава това

Земята ще навлезе в слънчев максимум през 2025 г. – ето какво означава това
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.05.2023
  • Сподели:

Астрономите очакват нашето слънце да навлезе в своя слънчев максимум през 2025 г., ако не и преди това.

 

 

Слънчевият максимум, най-високият пик в слънчевата активност по време на слънчевия цикъл, означава, че магнитното поле на Слънцето ще бъде най-силно и най-неподредено. Това означава, че Земята може да трябва да се справи с по-неблагоприятно слънчево време през следващите години.

Всеки слънчев цикъл обикновено продължава около 11 години. Слънчевият максимум обикновено идва в центъра на този цикъл. Тези централни пикове могат да бъдат изключително мощни, като този, който се очаква в този цикъл, или могат да бъдат по-слаби, като този, наблюдаван в последния слънчев максимум между 2021 г. и 2014 г.

В крайна сметка общата сила на слънчевия максимум, който преживяваме през 2025 г., ще определи колко сурово е слънчевото време. Следователно ще определи дали ще преживеем мощни слънчеви изригвания или изхвърляне на коронарна маса, което след това може да причини проблеми и тук, на Земята.

 

 

Разбира се, тези точки в рамките на нашия слънчев цикъл се случват толкова често, че е малко вероятно да причинят някакви проблеми на индивидуално ниво. Въпреки това, засиленото слънчево време може да доведе до повече прекъсвания на радиото и възможни смущения в космическите кораби, които са в орбита около Земята.

Съществува също така възможност за рискове за здравето, които радиацията, създадена от тези изригвания, може да причини за астронавтите, както и за пътниците и екипажа на самолети, летящи на големи височини. Освен това се очаква слънчевият максимум, който се очаква през 2025 г., да бъде по-мощен от последния.

Точно колко по-мощен остава да се види, но е известно, че Слънцето отприщи слънчеви изригвания от клас X през последните няколко години, тъй като нивата на активност на Слънцето продължават да нарастват все повече към този връх. Също така е вероятно да видим по-ярко полярно сияние, появяващо се през следващите години, когато слънчевият цикъл достигне пика.

 

Станете почитател на Класа