Първата снимка в близък план на марсианската луна Деймос

Първата снимка в близък план на марсианската луна Деймос
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.05.2023
  • Сподели:

Тя разкрива бурното минало на Червената планета и опровергава теориите за това какво всъщност е Деймос.

 

 

Орбиталният модул “Надежда” (Hope) на Обединените арабски емирства току-що предостави удивително изображение на Деймос, една от двете малки луни на Марс. Според откритията, представени на срещата на Европейския съюз по геонауки ((European Geosciences Union – EGU) тази седмица, наблюденията от прелитане на 10 март показват, че Деймос е съставен от същите материали като самия Марс. Това предполага, че луната се е образувала по същото време като самата планета, и вероятно не е астероид, уловен от гравитационното поле на Марс, както предполагат някои теории.

 

По-малката от двете луни на Марс - Деймос, изглежда е направена от същите видове скали като самия Марс, което оспорва теориите за нейното формиране.

По-малката от двете луни на Марс - Деймос, изглежда е направена от същите видове скали като самия Марс, което оспорва теориите за нейното формиране © Emirates Mars Mission

 

„Марс е на заден план – и това е просто умопомрачително, честно казано“, казва за Nature.com ръководителят на мисията Хеса Ал Матруши от Космическия център “Мохамед Бин Рашид” в Дубай.

Човечеството изследва Марс от десетилетия, но нашите сонди остават най-вече близо до повърхността на Червената планета. Деймос е приливно заключен с Марс, което означава, че едната му страна е винаги обърната към планетата, така че сондите близо до Марс също виждат само едната страна на малката луна – поне докато Hope не излиза на сцената.

Известен също като Emirates Mars Mission (EMM), Hope стартира в средата на 2020 г. и пристига на Марс в началото на 2021 г. EMM е първият междупланетен космически кораб от арабска нация. Той изследва основно промените в марсианската атмосфера. След като сондата завършва своята мисия, екипът на EMM решава да използва оставащото допълнително гориво, за да издигне космическия кораб на по-висока орбита над Деймос, позволявайки на учените да изобразят детайлно обратната страна на марсианската луна за първи път.

Деймос изглежда е с ниско съдържание на въглерод, което предполага, че не е уловен от гравитационното поле на Марс астероид, а древно парче от самия М...

Деймос изглежда е с ниско съдържание на въглерод, което предполага, че не е уловен от гравитационното поле на Марс астероид, а древно парче от самия Марс. © Emirates Mars Mission

 

Изображения от първото прелитане на Hope над Деймос разкриват малката луна, широка само 12,4 км, в множество дължини на вълните - от ултравиолетови до инфрачервени. Деймос изглежда сравнително еднакво при различните дължини на вълните, което показва, че се състои от материал, подобен на Марс, вместо от обичайните богати на въглерод вещества в астероидите.

„Ако имаше въглерод или органични вещества, щяхме да видим пикове в определени дължини на вълните“, добавя Ал Матруши.

Това е изненадващо, тъй като учените често смятат Деймос за астероид. Вместо това той изглежда като парче от самия Марс, може би отчупено при отдавнашен сблъсък. Смята се, че земната луна се е образувала от подобен сблъсък преди милиарди години - може би давайки на нашата планета още една прилика с нейния скалист червен съсед, пише Live Science.

Станете почитател на Класа