Растенията разпознават своите "събратя"

Растенията могат да разпознават своите „събратя“ и американски учени са разкрили механизма, по който става това, съобщи електронният сайт на Университета в Делауеър. Идентификационната система на растенията се намира в корените и химическите съединения, които те изпускат, посочват учените.
Още през 2007 г. канадски изследователи откриха, че растенията разпознават себеподобните си, пораснали от семената на едно и също растение-майка. Те са установили, че когато растенията са сред себеподобни, те не се конкурират с тях. Когато обаче са сред „непознати“, корените на растенията са по-агресивни, развиват се по-бързо и отнемат повече вода и минерали от почвата.
Учените от Университета в Делауеър обаче решили да разгадаят механизма зад тази способност. Те изследвали популацията на Arabidopsis thaliana, като поставяли млади стръкчета във вода, съдържаща секрети от корените на себеподобни или непознати. Оказало се, че именно секретите от корените на растенията служат за идентификацията им. Изследването било повторено в канадска лаборатория със същите резултати.

Станете почитател на Класа