Демонстрираха за първи път магнитно електричество

За първи път бе демонстриран магнитният еквивалент на електричество, наречен от физиците „магнитричество“, съобщи електронният сайт „Ню сайънтист“.
Точно както потокът от електрони създава електрически ток, така положителният и отрицателният магнитен полюс могат да се движат свободно, генерирайки магнитен „ток“. Учените смятат, че откритието може да спомогне за разработването на „магнитроника“, както и компютърна памет с наноразмери.
Обикновено магнитите притежават два полюса – положителен и отрицателен – които са неразделни. Ако разрежем един магнит на две части, те ще развият собствени полюси. Това ще се повтори дори и ако разчленим един магнит на съставните му атоми. Физиците обаче смятат, че единичните магнитни полюси – индивидуални положителни и отрицателни полюси, които не са свързани в двойки и могат да се движат независимо един от друг – могат да се формират в кристална материя, наречена „спин лед“. Индивидуалните атоми ще продължат да имат положителен и отрицателен полюс, но моделът на тяхната ориентация ще се разпространява в материята и ще изглежда така, сякаш магнитните полюси се движат свободно.
През септември два екипа от физици извършиха експеримент с обстрелване с неутрони на спин лед, съставен от съединения, съдържащи титан, при температура, близка до абсолютната нула. Сега друг екип за първи път е успял да измери количеството магнитен „заряд“ на единичните полюси, както и да измери магнитните аналози на електрическия ток. Екипът нарече това движение и взаимодействие между единичните полюси „магнитричество“.
Експериментът, отразен в сп. „Нейчър“, е бил воден от Стивън Брамуел от Лондонския център за нанотехнологии във Великобритания. Според него единичните полюси могат един ден да се използват като много по-компактна форма на компютърна памет от известните досега, тъй като те са с размерите на атоми. По думите на Брамуел изследването е в началните си етапи, но в бъдеще може би ще даде значими резултати.

Станете почитател на Класа