Арктическият океан остава без лед след 20 години

Северният ледовит океан може да започне да остава без никакъв лед през лятото до десет години, съобщи Би Би Си, позовавайки се на резултати от проведено по-рано тази година изследване.
Експедицията Catlin Arctic Survey е обхванала 435 км от ледената покривка. Измерванията на учените показали, че ледените блокове са със средна дебелина от 1,8 метра, което е типично за така наречения едногодишен лед, който е най-податлив на топене. Те очаквали да преминат през райони от по-стар многогодишен лед, който е по-дебел и се топи по-трудно. Според учените резултатите от изследването са в подкрепа на новата теория, че Арктика след 20 години ще остава без лед през лятото, като основното топене ще се извърши през следващите 10 години. Тази теория се основава на сезонните вариации на дебелината и площта на ледовете, промените в температурите, ветровете и особено в състава на леда.
Експертите смятат, че сред краткосрочните ползи от топенето ще са по-бързият транспорт и по-лесният достъп до петролните и газовите залежи. В дългосрочен план обаче изгубването на една от постоянните черти на нашата планета носи рискове от ускорено затопляне, промени в циркулацията на океаните и атмосферата, както и неизвестни последствия за екосистемите заради окисляването на водите.

Станете почитател на Класа