Учени твърдят, че ще можем да забавим стареенето още през следващите 20 години

Учени твърдят, че ще можем да забавим стареенето още през следващите 20 години
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.02.2023
  • Сподели:

В бъдеще ще сме в състояние да забавим стареенето при хората и това може да стане още през следващите две десетилетия.

 

 

Поне това казва един високопоставен учен, работещ с Altos Labs. Въпросният учен е Хуан Карлос Изписуа, 61-годишен испански изследовател, известен с работата си в тази област. Изписуа е само един от много високопоставени учени, който се присъединява към Altos Labs, която събира най-добрите учени през последните няколко месеца. Наскоро Изписуа говори с EL PAÍS за присъединяването към Altos Labs и работата, която върши в сектора за обръщане на възрастта.

През януари от Altos Labs обявиха, че си поставят за цел да дадат възможност на хората да живеят по-дълъг и по-здравословен живот. Това е цел, към която сме виждали да се стремят мнозина. Според Изписуа обаче бихме могли да се доближим до постигането й.
„Убеден съм, че в рамките на две десетилетия ще имаме инструменти, които не само лекуват симптомите, но също така могат да предскажат, предотвратяват и лекуват заболявания и стареене чрез клетъчно подмладяване“, каза той за EL PAÍS.

Увереността му идва след успешни експерименти, при които той и неговият екип успяха да обърнат признаците на стареене при мишки. Тестовете разчитаха на активиране на четири подмладяващи гена. Изписуа и неговият екип откриха, че по този начин мишките са в състояние да живеят с 30 процента по-дълго, въпреки че са генетично остарели. Други учени също са експериментирали с кислородна терапия като начин за обръщане на стареенето.

Екипът на Изписуа, както и учени от Genentech, активират периодично четирите гена. Те правят това за период от време, еквивалентен на 35 човешки години. Резултатите показват подмладяващи ефекти в различните видове тъкани, като кожата и бъбреците. Това може да помогне за предотвратяване на стареенето и при хората.

Изписуа е само един от няколкото учени, наети от Altos Labs. Заедно с испанския изследовател, лабораториите Altos наеха четирима нобелови лауреати. Това включва Франсис Арнолд, Дженифър Дудна, Шиня Яманака и Дейвид Балтимор. И четиримата са удостоени с Нобелови награди за специфичните си области на науката. Заедно те биха могли да играят основна роля за предотвратяване на стареенето при хората.

Това, което прави целия този процес толкова интригуващ обаче, е мистерията около Altos Labs. В момента не се появяват подробности за това кой управлява лабораторията. Въпреки че обяви какво планира да направи, лабораторията е споделила много малко подробности за това кой стои зад нея. Както отбелязва EL PAÍS, в доклади се казва, че основателят на Amazon Джеф Безос подкрепя лабораторията. Други обаче също биха могли да я подкрепят финансово.

Това, което знаем, е, че Altos Labs разполага с много пари, които подкрепят проекта. И тъй като в лабораторията има всички тези най-добри учени, трябва да се надяваме да започнем да виждаме резултати някъде в близко бъдеще.

Въпреки мистерията около Altos Labs, Изписуа казва, че проектът не е просто схема на някой богат човек за намиране на безсмъртие. Той казва, че компанията не просто иска да предотврати стареенето на хората и да им даде по-дълъг живот. Тя също така иска да ги обогати. За да ги направим по-здрави и по-добри.

 

 

Станете почитател на Класа