Живеем ли във въртяща се вселена? Ако е така, бихме могли да пътуваме назад във времето

Живеем ли във въртяща се вселена? Ако е така, бихме могли да пътуваме назад във времето
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.02.2023
  • Сподели:

Знаем, че планетите се въртят, но какво да кажем за Вселената като цяло? Не, вселената не изглежда да се върти; ако беше така, пътуването във времето в миналото може да е възможно. Въпреки че хората през древността са твърдeли, че небесата се въртят около света, през 1949 г. математикът Курт Гьодел е първият, който предоставя съвременна формулировка на въртяща се вселена.

 

 

Той използва езика на общата теория на относителността на Алберт Айнщайн като начин да почете своя приятел и съсед в Принстън – самия Айнщайн. Но този процес на академично „почитане“ тръгва в различна посока, защото Гьодел използва примера на въртяща се вселена, за да покаже, че общата теория на относителността е непълна.

Моделът на Гьодел за въртяща се вселена е доста изкуствен. Освен въртенето, неговата вселена съдържа само една съставка: отрицателна космологична константа, която устоява на центробежната сила на това въртене, за да поддържа вселената статична. Но изкуствената природа на тази вселена не притеснява Гьодел. Вместо това основната му гледна точка е, че общата теория на относителността изобщо допуска възможността за въртяща се вселена. И Гьодел използва своята въртяща се вселена, за да покаже, че общата теория на относителността позволява пътуване във времето в миналото, което трябва да бъде забранено.

 

 

Да живееш във въртяща се вселена би било наистина странно. От една страна, всички наблюдатели биха се считали за център на въртене. Това означава, че ако сте паркирали някъде и сте сигурни, че сте абсолютно неподвижни, ще видите как вселената се върти около вас. Но ако вземете и се преместите някъде другаде, дори в далечна галактика, винаги ще виждате вселената да се върти около новата ви позиция.

Това е невероятно трудно за визуализиране, но не е много по-различно от идеята, че в една разширяваща се вселена всички наблюдатели виждат себе си като център на разширяването. Колкото по-далеч се отдалечавате от който и да е наблюдател, толкова по-голяма е скоростта на въртене. И това не е просто въртене на неща, а въртене на самото пространство-време. Това означава, че светлината, която винаги е принудена да следва кривината на пространство-времето, прави някои странни пътувания.

Лъч светлина, изпратен от наблюдател, ще се извие, когато бъде пометен нагоре във въртенето на пространство-времето. В някаква далечна точка въртенето ще бъде твърде голямо и светлината ще се обърне и ще се върне към наблюдателя. Това означава, че има ограничение докъде можете да видите в една въртяща се вселена и отвъд това всичко, което ще наблюдавате, са дублиращи се изображения на вашето собствено минало.

Това странно поведение не се отнася само за светлината. Ако трябва да се качите в ракета и да полетите през въртяща се вселена, вие също ще бъдете хванати във въртенето. И поради това въртене движението ви ще се удвои обратно. Когато се върнете в началната си точка обаче, ще установите, че пристигате, преди да сте тръгнали. В известен смисъл една въртяща се вселена би била в състояние да завърти вашето бъдеще във вашето собствено минало, позволявайки ви да пътувате назад във времето.

Това е основното възражение на Гьодел срещу общата теория на относителността. Тази теория, тъй като е нашето крайно разбиране за пространството и времето, не трябва да позволява пътуване назад във времето, защото пътуването във времето в миналото нарушава представите ни за причинно-следствена връзка и въвежда всякакви неприятни парадокси на пътуването във времето.

Фактът, че относителността не прави автоматично пътуването във времето невъзможно, сигнализира на Гьодел, че теорията на Айнщайн е непълна. За щастие, не виждаме признаци, че живеем във въртяща се вселена. Ако космосът се въртеше, тогава светлината, идваща от противоположни посоки на небето, щеше да бъде червено изместена в една посока и да има еквивалентно количество синьо изместване в другата. Астрономите са приложили този тест при изследвания на далечни галактики и дори към космическия микровълнов фон, който е светлината, останала от времето, когато Космосът е бил само на 380 000 години. Заключението от тези тестове е, че ако Вселената се върти, тя го прави със скорост по-малка от 10^-17 градуса на век.

Но възражението на Гьодел все още е в сила. От 1949 г. физиците са измислили други начини в общата теория на относителността, за да позволят пътуване назад във времето – червееви дупки, „уорп задвижване“ със скорост по-бърза от светлината (известно като задвижване на Алкубиер) и специални пътища около безкрайно дълги цилиндри.

Но всички тези измислици разчитат на някаква екзотична физика, която нарушава нашето разбиране за това как работи Вселената, като материята с отрицателна маса. А въртящата се вселена на Гьодел е просто въпрос на наблюдателен тест, а не фундаментално прекъсване на известната физика. Можехме да се озовем във въртяща се вселена също толкова лесно, колкото и в разширяваща се. Няма нищо в познанията ни по физика, което да пречи на съществуването на този вид вселена, така че няма и нищо в познанията ни по физика, което да пречи на пътуването във времето назад.

 

 

Станете почитател на Класа