Направиха важна крачка към клетъчното репрограмиране

Екип от Харвардския институт за изследвания със стволови клетки постигна сериозен напредък в създаването на плурипотентни стволови клетки, които могат да бъдат използвани за лечение на пациенти, съобщи „Сайънс дейли“.
„Това е доказателство, че сме извървели половината път, а забележителното е, че сме успели да го направим с помощта на само един химикал“, посочи един от авторите на изследването Кевин Еган. „Съществуват четири гена, върху които ние се фокусираме, и само с един химикал успяхме да заменим половината от тях. Експериментът, които проведохме, не само доведе до откритието на този химикал, но в същото време ни помогна да си обясним как работи той“, допълни Еган.
Химикалът, който учените са използвали, представлява малка молекула, наречена RepSox на името на друг бостънски екип от изследователи. Той заменя Sox2 и cMyc – два от четирите гена, които в момента се използват за репрограмирането на кожни клетки на възрастни в клетки в ембрионално състояние. Тъй като генът cMyc спомага за развиването на тумори обаче, създадените с негова помощ плурипотентни стволови клетки не биха могли да се използват за лечението на пациенти. Затова изследователите са решили да търсят начини да върнат времето назад, без да използват гени. Разработването на технология за произвеждане на безопасни плурипотентни стволови клетки, които са биологичният еквивалент на ембрионалните стволови клетки, е от особено значение, тъй като тези клетки биха могли да се взимат от самите пациенти, които след това да бъдат лекувани с тях. Така например пациент с болестта на Паркинсон ще може да бъде лекуван с неврони, създадени от негови собствени клетки. Това теоретично елиминира необходимостта от приемане на имунопотискащи медикаменти или възможността за отхвърляне на трансплантирани клетки от донор. Освен това плурипотентните стволови клетки, създадени от кожни клетки на пациенти със специфични заболявания, биха могли да се използват като източник на диференцирани клетки за изучаването на процесите на заболяването, или да бъдат манипулирани за целите на разработването на по-ефективни лекарства.
“Това откритие е вълнуващо, тъй като демонстрира приложението на химикалите за създаването на специфични стволови клетки за целите на трансплантационната медицина“, посочва друг автор на изследването. По думите му най-важният извод от направеното проучване е, че вероятно съществуват няколко различни начина за превръщането на един вид клетки в друг. Голямото предизвикателство през следващото десетилетие ще е да бъде открит начин за репрограмиране на точния вид клетки за лечението на конкретни заболявания, а новият подход ще бъде важен за постигането на тази цел, смятат учените.

Станете почитател на Класа