Химичен сензор засича терористична заплаха за секунди

Нова технология, която ще помага в борбата срещу терористични заплахи, като засича химически оръжия за секунди, се разработва в Белфаст, съобщи британската агенция Прес асосиейшън.
Учените от Кралския университет в Белфаст обявиха, че разработват сензори, които ще работят на принципа на уредите, взимащи алкохолни проби от дъха на шофьорите. Според тях тази технология ще позволи на полицаите да взимат проби за наркотици. Новите устройства ще използват специални подложки от гел, с които ще се взимат проби от хора или от местопрестъплението, а със сканиращ инструмент ще се засича наличието на химикали за секунди. Това ще позволи да се взимат по-бързи решения в отговор на терористични заплахи, посочват учените.
Сканиращите устройства ще използват т.нар. раманова спектроскопия, при която една молекула поглъща фотон с една енергия, а излъчва друг фотон с по-ниска енергия. Така с измерването на енергията от светлината, която се разпръсква, ще може да се установява наличието на определени химични съединения. Според учените технологията е толкова усъвършенствана, че може да измерва частици в много малък мащаб, което улеснява бързото и точно установяване на наличните химикали. Подобна спектроскопия не е достатъчно чувствителна, за да засича ниски концентрации на химикали, но учените от Белфаст използват технология, при която смесват пробите със сребърни наночастици, които усилват сигналите, излъчвани от химикалите.

Станете почитател на Класа