Преброиха младите звезди около Земята

Учени от Смитсънската астрофизична обсерватория проведоха най-голямото преброяване на младите звезди на разстояние от 3000 светлинни години от Земята, съобщи Лента.ру.
Известно е, че младите звезди не възникват самостоятелно, а на групи по десет и повече, в резултат на което се образуват цели купове звезди. В рамките на своята работа астрономите използвали данни за 39 подобни купа, събрани от космическия телескоп „Спитцер“. Наблюденията били извършени в инфрачервения диапазон, тъй като този вид излъчване прониква лесно през облаците прах около младите звезди.
Учените съставили списък от 2548 звезди, чиято възраст не превишава няколко милиона години. При това се оказало, че над 62% от изследваните звезди са събрани в един куп. Средното разстояние между космическите тела в него е около 0,2 светлинни години. За сравнение най-близката звезда до Слънцето се намира на около 4 светлинни години. Според учените събраните данни могат да се използват за проверка на различни хипотези за еволюцията на звездните струпвания.
Наскоро астрономи от Европейската южна обсерватория за първи път получиха снимка с висока резолюция на отдалечения на 5500 светлинни години от Земята звезден куп RCW 38 – струпване, в което новородените звезди унищожават себеподобните си, припомня изданието.

Станете почитател на Класа