Няма да спират Големия адронен ускорител

Големият адронен ускорител, който се очаква да заработи отново следващия месец, няма да бъде спиран през зимата, съобщи генералният директор на Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) Ролф-Дитер Хойер, цитиран от Лента.ру.
По думите на Хойер през зимата в Женева електроенергията поскъпва и затова през този сезон не се провеждат енергоемки експерименти. Тъй като пускането на колайдера е предвидено за ноември обаче, по думите на директора на ЦЕРН „е безсмислено съоръжението да бъде спирано, след като е работило само две седмици“. Според Хойер работата на колайдера през зимата ще се оскъпи с около 15 млн. долара, но по думите му интересите на науката в случая са по-важни от икономиката.
Големият адронен ускорител заработи през септември миналата година, но работата му бе преустановена скоро след това заради теч на хелий. Заради този инцидент повторното му пускане бе отложено за ноември тази година. Учените се надяват с най-големия в света ускорител на елементарни частици да пресъздадат условията във Вселената, възникнали веднага след Големия взрив.

Станете почитател на Класа