СО2 преди 15 милиона години бил на същите нива като днес

Нивата на въглеродния диоксид в атмосферата преди 15 милиона години са били същите като днес, установиха учени от Калифорнийския университет, цитирани от „Сайънс дейли“.
„Последния път, когато нивата на въглероден диоксид са били толкова високи, колкото са днешните, и са се запазили известно време на тези нива вероятно поради продължителната вулканична активност, глобалните температури са били от 3 до 6 градуса по-високи от днешните, а морското равнище е било между 22 и 36 метра по-високо в сравнение със сегашното, ледената шапка на Северния полюс не е съществувала, а в Антарктика и Гренландия е имало много малко лед“, посочва главният автор на изследването проф. Арадна Трипати.
До момента учените бяха успели да установят състава на атмосферата преди 800 000 години, но преди това изследване се знаеше малко за нивата на въглеродния диоксид в по-ранните епохи. Сега изследователите са измерили съотношението на елемента бор към калция в останките на древните едноклетъчни морски организми, за да установят количеството въглероден диоксид в атмосферата преди 20 млн. години.
„Шокиращо е, че през последните 20 млн. години единственият момент, когато въглеродният диоксид е бил на нива от 387 частици на милион – нива, които сме достигнали в днешно време, е бил преди 15 млн. години, след което нивото на парниковия газ постепенно започнало да намалява“, смята Трипати. По думите й през последните 800 000 години нивата на въглеродния диоксид са варирали едва между 180 и 300 частици на милион. Днес парниковите газове, произведени от човешка дейност, са доближили границата от 400 частици на милион, която вероятно ще бъде достигната в рамките на десетилетие. Според учените целите, към които се стремят страните по света, за намаляване на емисиите до 450 частици на милион, след като достигнат пик от около 510 частици на милион, и поддържането на такива нива, може да се окажат „игра с огъня“.

Станете почитател на Класа