Стволови клетки ще предпазват от рак

Американски и китайски учени се доближиха до създаването на ефикасно средство за предпазване от рак, след като разработиха потенциална ваксина от стволови клетки, съобщи в. „Дейли телеграф“.
Изследователите са „проектирали“ стволови клетки, които имитират някои характеристики на раковите клетки и карат организма да изгради естествен имунитет срещу заболяването. Работата е била съсредоточена върху рака на дебелото черво, но учените смятат, че тя би могла да допринесе за създаването на универсална ваксина срещу рака.
„Стволовите и раковите клетки имат много общи молекулярни и биологични черти. Когато организмът бъде ваксиниран със стволови клетки, той е „подлъган“, че са налице ракови клетки, което го кара да започне имунна програма за борба с тумора“, посочват учените. Изследването е първото, което използва човешки стволови клетки за ваксинация срещу рак. Учените са регистрирали сериозен спад в развитието на тумори при имунизирани лабораторни животни. Предстои да бъдат направени клинични проучвания за прилагането на средството при хора.

Станете почитател на Класа