Скоро ще "виждаме" през стени

Учени от Университета в Юта са открили начин да използват Wi-Fi сигнали, за да „виждат“ през плътни стени, съобщи в. „Дейли телеграф“.
Според изследователите този вид радиосигнали в безжична мрежа могат да показват движението на хора зад затворени врати или дори през стени. Джоуи Уилсън и Нийл Патвари от Университета в Юта са използвали принципа на базираните на вариации радио-томографски изображения. Системата работи, като измерва смущенията между възлите на безжичните устройства. Ако някой премине през това поле, устройството регистрира промяна в нивата на съпротивление и предава тази информация на компютър.
За момента системата може да „вижда“ само на около метър през стените и само да засича движението. Все още технологията не е пригодена да показва действителния образ на намиращите се зад стените обекти, но учените са убедени, че ще успеят да разработят тази способност в бъдеще.
Според тях тази технология може да бъде използвана при спасителни операции, като спасителите биха могли да използват една и съща радиотехнология с Wi-Fi
мрежа, за да локализират оцелели в разрушена сграда например.

Станете почитател на Класа