Нобелова награда за матрица за цифрови фотоапарати

Чарлз Као, Уилард Бойл и Джордж Смит са тазгодишните носители на Нобеловата награда за физика, съобщи Би Би Си.
Као бе отличен за своите усилия в разработването на оптичните влакна, а Бойл и Смит получиха признание за изобретяването на CCD-сензорите, които се използват във всички дигитални фотоапарати.
Кралската шведска академия на науките, която присъжда Нобеловата награда за физика от 1901 г. насам, постанови, че половината от паричната награда ще бъде връчена на Као. Ученият е роден в Шанхай и има американско и британско гражданство. Според академията неговата работа през 60-те години на миналия век във Великобритания позволява на изследователите да изведат влакнестата оптика на ново ниво, за да могат да пренасят светлина на много по-дълги разстояния. Днес влакнестата оптика е в основата на комуникациите – оптични кабели пренасят информация по цялата планета, телефонията се базира на същата технология, а високоскоростният интернет не би бил възможен без нея.
Другата половина от паричната награда ще бъде поделена между Бойл и Смит. И двамата учени са от лабораториите „Бел“ в американския щат Ню Джърси. Тяхната група изобрети първите дигитални сензори – CCD-сензорите. Светлинните детектори се базират на известния фотоелектричен ефект на Айнщайн, който се състои в трансформирането на светлина в електрически сигнал.

Станете почитател на Класа