„Времеви телескоп“ ускорява 27 пъти трансфера на данни

Изследователи демонстрираха „времеви телескоп“, с помощта на който може да се пренася много повече информация в пакети данни по интернет, съобщи Би Би Си.
За разлика от обикновените оптични лещи, които фокусират в пространството светлинни импулси, носещи информация, този „времеви телескоп“ ги фокусира във времето. Телескопът се състои от лазерни лъчи, които се струпват в миниатюрна силиконова структура, която компресира импулсите. Прототип на устройството, описано в „Нейчър фотоникс“, ускорява трансфера на данни 27 пъти.
Светлинните импулси се разпространяват в пространството. Ако могат да се запечатат върху моментална снимка, онези, които са по-продължителни във времето, биха изглеждали по-широки. Новата технология използва „времеви лещи“, които „смачкват“ сравнително дългите импулси във времето, като избирателно ускоряват или забавят различни техни части. Тя използва силиконови вълноводи, каквито са лещите. Импулс, дълъг 10 GHz и съдържащ известно количество информация, и по-кратък лазерен импулс, който не съдържа информация, преминават през един от тези вълноводи. След това се създава вид „надпревара“ между половинките на импулса, като задната част се ускорява, а предната се забавя при преминаването през оптично влакно. Това се дължи на сложното взаимодействие със силикона, което кара натоварения с информация импулс да приеме времевите свойства на по-краткия импулс. Точно като при един оптичен телескоп, съчетаването на две подобни времеви лещи създава времеви телескоп, който може да вземе един стандартен 10-гигахерцов импулс и да създаде негов „образ“. Така същата информация се струпва в импулс, който е 27 пъти по-къс. Разчитането на информацията, носена от светлинен импулс, е ограничено от същата електроника, която ги генерира в съвременните системи. Затова ще е необходимо да се създаде „декомпресираща“ схема, която да бъде монтирана на другия край на системата.

Станете почитател на Класа