"Хъбъл" изпрати изумителни снимки от дълбокия Космос

Астрономите по цял свят изразиха огромната си радост от последните снимки, които космическият телескоп „Хъбъл“ изпрати на Земята, предаде Би Би Си.
Образите доказват, че мисията, осъществена от астронавтите през май по принудителния ремонт на обсерваторията за близо един милиард долара през пролетта, е била изключително успешна. Последните снимки на телескопа разкриват вълнуващи картини от сблъсъци на галактики до умиращи звезди. От американската космическа агенция НАСА обявиха, че орбитиращият телескоп, смятан за един от най-важните научни инструменти, строени някога, ще продължи своята мисия поне до 2014 г.
„Хъбъл“ отново е в действие“, заяви д-р Хайди Хамел, старши изследовател в научния институт в Балтимор, Мериленд, който наблюдава мисията на телескопа. „Заедно НАСА и „Хъбъл“ разкриват нови далечни изгледи във Вселената“, каза тя пред репортери.
Мисията на совалката „Атлантис“ през май бе петата и последна такава с цел ремонт на „Хъбъл“. НАСА и международните й партньори в момента концентрират усилията си върху построяването на по-голяма и по-мощна обсерватория, известна като „Джеймс уеб“.
В рамките на мисия „STS-125“ на совалката „Атлантис“ през май бяха осъществени пет космически разходки, по време на които бяха инсталирани нови уреди и термални одеяла, два от наличните уреди бяха поправени, сменени бяха жироскопите и акумулаторите на обсерваторията. Сега „Хъбъл“ е по-чувствителен към светлината, което значително трябва да подобри неговата ефикасност. Ключова придобивка бе новата Wide Field Camera 3. WFC3 е инструментът, за който много астрономи предполагат, че ще осъществи наистина големите открития през оставащите години от мисията на телескопа. Устройството ще помогне на учените да извършат нови изследвания върху тъмната енергия и тъмната материя, които изпълват по-голяма част от Вселената. WFC3 ще позволи на „Хъбъл“ да надникне още по-дълбоко в Космоса и да издири първите звезди, появили се във Вселената преди повече от 13 милиарда години.

Станете почитател на Класа