ЕС готви революция със свръхскоростен мобилен интернет

През 2010 г. ЕС ще инвестира 18 млн. евро в изследвания, въз основа на които ще се разработят мобилни мрежи от четвърто поколение, съобщи econ.bg.
Европейската комисия реши да започне финансирането на научни изследвания в областта на технология Long Term Evolution (LTE) Advanced, която ще предлага до сто пъти по-високи скорости на мобилния интернет в сравнение с настоящите мрежи от трето поколение. LTE е приоритетната технология за следващото поколение мобилни мрежи, благодарение и на същественото финансиране на научните изследвания от страна на ЕС от 2004 г. насам. От Брюксел се надяват LTE да има успеха на GSM-стандарта. Още преди 25 години Европа превърна GSM в опората на съвременната мобилна телефония. Днес стандартът се използва от 80% от мобилните мрежи в света.
Long Term Evolution е най-новата безжична технология, която предоставя скорости на мобилния интернет до 100 мегабита в секунда, което е десет пъти по-бързо от мобилните мрежи от 3-то поколение. В Европа тази технология в момента се изпробва от мобилни оператори във Финландия, Германия, Норвегия, Испания, Швеция и Великобритания, като в Швеция и Норвегия се очаква да се появи на пазара през първата половина на 2010 г.

Станете почитател на Класа