Откриха лечение за множествена склероза

Ново експериментално лечение за множествена склероза напълно лекува разрушителното автоимунно разстройство при лабораторни животни и би могло да действа по същия начин при хората, смятат учени от Монреал, цитирани от „Сайънс дейли“.
Новото лечение, наречено GIFT15, ограничава заболяването като подтиска отговора на имунната система. За разлика от досегашните терапии с имуноподтискащи средства, които използват химически медикаменти, този подход представлява персонализирана форма на клетъчна терапия, при която собствените клетки в организма се използват за подтискане на имунната система.
GIFT15 се състои от два протеина – GSM-CSF и интерлевкин-15, изкуствено смесени в лабораторни условия. Поотделно двата протеина обикновено стимулират имунната система, но когато са смесени, те действат обратно.
Според учените лечението не е предизвикало странични ефекти при лабораторните животни и е било напълно ефикасно при прилагането на единична доза. Предстои да бъдат осъществени клинични проучвания, за да бъде проверена ефикасността и сигурността при лечение на хора.

Станете почитател на Класа