Птиците отслабват заради глобалното затопляне

Осем вида австралийски птици са намалили размерите си между 2 и 4% през последния век, сочи проучване, цитирано от в. „Дейли телеграф“.
Климатичните промени са виновни за тези изменения, тъй като е доказано, че едни и същи видове птици са по-малки край Екватора, а тези, които обитават райони, по-близо до полюсите, са с по-големи размери, тъй като това им позволява да запазват телесната си топлина по-ефикасно. Откритията са последвали проучване, което показва, че рибите са изгубили половината от средната си телесна маса в резултат на глобалното затопляне през последните 20-30 години. Скорошно проучване сочи, че и други видове животни са намалили масата си с до 5% през последния четвърт век по същата причина. Затова учените смятат, че глобалното изменение на климата може да има значителен ефект върху животинското царство като цяло.
В рамките на проучването са разгледани 517 вида птици, включително препарирани, събрани за период от 140 г. между 1860 и 2001 г. Учените са открили свиване между 1,8 и 3,6% на дължината на крилете им, което е индекс за размера на тялото. Според тях няма доказателства, че намаляването на размерите на птиците се дължи в промени в храненето, свързани с влошаващата се среда.

Станете почитател на Класа