Дешифрирането на генома става по-достъпно

Цената на дешифрирането на личния геном скоро може да падне до 1000 долара, съобщи в. „Дейли телеграф“, позовавайки се на американския биоинженер проф. Стивън Куейк от университета „Станфорд“ в Калифорния.
Проф. Куейк твърди, че е успял да дешифрира собствения си геном за 50 хил. долара. По думите му обаче много скоро тази цена ще намалее драстично. Това ще създаде възможност за развиване на персонализирана медицина, приспособена да се бори с личните генетични предразположения към определени заболявания, както и възможност за здравна осигуровка, базирана на личната ДНК. Изготвянето на индивидуална ДНК карта ще помогне на лекарите да открият евентуални генетични слабости.
Цената на дешифрирането на човешкия геном падна значително след стартирането на проекта „Човешки геном“ през 1990 г. Тогава цената на разкодирането на пълния геном, състоящ се от 20 хил. до 25 хил. гена, бе оценявано на 3 млрд. долара, припомня изданието.
Проф. Куейк твърди, че е успял да дешифрира своя геном чрез технология, която изисква по-малко лабораторна работа. Методът, който е използвал, се различава от досега прилаганите, като той използва само една ДНК молекула, което значително намалява цената. Проф. Куейк успял да приключи задачата за два месеца с помощта само на двама свои колеги. „Това е първото доказателство, че не е необходим геномен център за дешифрирането. Цената на тази услуга много скоро ще падне до 1000 долара и тогава всички ще могат да си го позволят. Представете си какво означава това за сигурността, здравните осигуровки и решенията, свързани със здравето“, казва още професорът.

Станете почитател на Класа